zagadnienia optymalizacyjne
Blue: W jakim punkcie krzywej y=x2−1 należy poprowadzić styczną, aby trójkąt ograniczony osiami
układu współrzędnych i tą styczną miał najmniejsze pole?
19 cze 14:02
Blue: Pomoże ktoś?
19 cze 14:20
pigor: ..., widzę to tak y=f(x)=x
2−1, to f '(x)=2x i f'(x')=2x' i niech
(0,a) i (b,0) − punkty wspólne stycznej (*)
y=f'(x')(x−x')+y' do paraboli
z osiami Ox i Oy w punkcie
(x,y)=(x',x'2−1)= ? paraboli, wtedy funkcja
pola Δ o którym mowa w zadaniu: (**)
PΔ(x')=12ab , gdzie z (*)
a= 2x'(0−x')+x'
2−1 i 0= 2x'(b−x')+x'
2−1 ⇔
a= −x'2−1 i 2bx'=x'
2+1 ⇒
⇒
b=12x'+12x' , zatem wzór (**) przyjmie postać:
P
Δ(x')=
12 (−x'
2−1)(
12x'+
12x')= −
14(x'
2+1)(x'+
1x '), stąd
PΔ(x')= −14 (x'3+2x'+1x ') , x'∊R\{0}, no to teraz znajdź minimum
lokalne pola tego Δ ze względu na x' − odciętą punktu styczności...
19 cze 15:29
Blue: Trudne to, szczerze mówiąc − średnio rozkminiam...
19 cze 18:13
Blue: | | √3 | | −2 | | √3 | | −2 | |
wychodzi P= ( |
| , |
| ), a w odpowiedziach ma tez odpowiedź (− |
| , |
| ), |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | √3 | |
dlaczego  Przecież przy x= − |
| wychodzi maximum..... |
| | 3 | |
Ktoś mi wyjaśni


20 cze 14:47
razor:

widać?
20 cze 15:01
pigor: ... , lub z parzystości funkcji opisującej krzywą
(tu paraboli y=x
2−1) można się było tego ....

spodziewać .
20 cze 15:11
Blue: no widać i to nawet bardzo logiczne jest, ale jakoś z obliczeń nie wychodzi...
20 cze 15:23
pigor: ...,
musi wyjść i z obliczeń (analitycznie),
ale mnie nie chce się tego ...

liczyć i tyle
20 cze 17:33
Mila:
W jakim punkcie krzywej y=x
2−1 należy poprowadzić styczną, aby trójkąt ograniczony osiami
układu współrzędnych i tą styczną miał najmniejsze pole?
f(x)=x
2−1 wykres symetryczny względem osi OY
P(x
0,y
0) szukany punkt styczności
y=f'(x
0)*x+b równanie stycznej
f'(x)=2x
y=2x
0 *x+b, punkt P należy do wykresu f(x)⇔
x
02−1=2x
0 *x+b, tąd
b=−x
02−1
Styczna:
y=2x
0 *x−x
02−1
ze względu na symetrię wykresu, rozważę dla x>0
Miejsce zerowe:
| | x02+1 | | x0 | | 1 | |
2x0 *x−x02−1 =0⇔xz= |
| = |
| + |
| |
| | 2x0 | | 2 | | 2x0 | |
Punkt przecięcia osi OY: b
b=−x
02−1
| | 1 | | x0 | | 1 | |
PΔ= |
| *|−x02−1|*( |
| + |
| )⇔ |
| | 2 | | 2 | | 2x0 | |
| | 1 | | x03 | | 1 | |
PΔ= |
| *( |
| +x0+ |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2x0 | |
| | 1 | | 3x2 | | 1 | |
P'Δ(x0)= |
| *( |
| +1− |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2x02 | |
| | 3x02 | | 1 | |
( |
| +1− |
| )=0⇔ ( dalej piszę x zamiast x0) |
| | 2 | | 2x02 | |
| | √3 | | √3 | |
f'(x)>0 dla x> |
| pochodna zmienia znak z (−) na (+) przy przejsciu przez x= |
| |
| | 3 | | 3 | |
| | √3 | |
dla x= |
| funkcja f(x) ma minimum ( rozważamy f(x) dla x>0) |
| | 3 | |
| | √3 | | √3 | | √3 | | 3 | | 3 | | 1 | | 2 | |
y=2* |
| * |
| −( |
| )2−1 =2* |
| − |
| −1= |
| −1=− |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 9 | | 9 | | 3 | | 3 | |
wobec symetrii wykresu f(x) względem osi OY ma minimum
20 cze 20:48
Mila:
21 cze 16:19
sushi_ gg6397228:
olała Ciebie
21 cze 21:10
Mila:
Blue, lubi tylko panów.
21 cze 21:25
anna: dziękuję
21 kwi 21:23