Podaj sposób na obliczenie pochodnej funkcji
janusz 121: Proszę o pomoc w obliczeniu pochodnej funkcji :
f(x) = xx
9 gru 14:54
Sebastian: f'(x) = x*(x)x−1
9 gru 14:57
b.: nie−e, f(x)=ex ln x
9 gru 14:58
Jerzy:
bzdura
9 gru 14:59
Jerzy:
f'(x) = xx(lnx + 1)
9 gru 15:47
Mila:
f(x)=e
lnxx=e
xlnx
| | 1 | |
(exlnx)'=exlnx*(xlnx)'=exlnx*(1*lnx+x* |
| )=(elnx)x*(lnx+1) |
| | x | |
f'(x)=x
x*(lnx+1)
9 gru 17:51
przemek: | | ln(1+x2) | |
A pochodną funkcji z y= |
| |
| | arctgx | |
9 gru 17:59
przemek: Może Mila mi to rozpisać podobnie jak w tym przykładzie?
9 gru 18:00
9 gru 18:38
janusz 121: dziękuję za obliczenie pochodnej. Nie rozumiem tylko dlaczego x x zastąpiono
przez {elnx}x
9 gru 19:45
Jerzy:
y =xx = elnxx = ex*lnx
9 gru 19:46
Mila:
elnx=x
9 gru 19:51
Jerzy:
Witaj
Milu 
myślę,że nadal nie rozumie tego zapisu
9 gru 19:57
Mila:
Witam

Nie pyta, to zostawiamy temat.
9 gru 20:55
Jerzy:
9 gru 21:00
janusz 121: Wszystko zrozumiałem,zmuszony jednak byłem do nagłego odejścia od komputera i wyjazdu.
Za pomoc i wyjaśnienie bardzo dziękuję.
10 gru 10:08