prosze o szybka odpowiedz
przemek: Oblicz pochodną funkcji:
9 gru 15:22
Jerzy:
| | | 2x | | 1 | |
| *arctgx − ln(1+x2)* |
| | | 1+x2 | | 1 + x2 | |
| |
y' = |
| |
| | arc2tgx | |
9 gru 15:49
przemek: To wszystko?
9 gru 17:17
przemek: Skąd to się wzielo
9 gru 17:20
przemek: Bardziej juz nie można tego rozpisać? ?
9 gru 17:37
przemek: Halo
9 gru 17:55
Janek191:
Nie można : Zastosuj wzór na pochodną ilorazu funkcji, funkcji złożonej i inne.
9 gru 17:58
Janek191:
| | f | | f ' * g − f* g ' | |
( |
| } ' = |
| |
| | g | | g2 | |
9 gru 18:02
Mila:
Możesz jeszcze przekształcić i zapisać:
| | 2x*arctgx−ln(1+x2) | |
f'(x)= |
| |
| | (1+x2)*arctg2 | |
9 gru 18:03
Mila:
| | 1 | | 1 | | 2x | |
(ln(1+x2))'= |
| *(1+x2)'= |
| *(2x)= |
| i stosujesz wzór, |
| | 1+x2 | | 1+x2 | | 1+x2 | |
który podał
Janek
| | ln(1+x2) | | (ln(1+x2)'*arctgx−ln(1+x2)*(arctgx)' | |
( |
| )'= |
| |
| | arctg(x) | | arctg2x | |
9 gru 18:09
przemek: A przykład y=(sinx)tgx
9 gru 18:43