sinx + cosx = -1
pionas0407: Witam, dodam w linku screen to mojego rozwiązania zadania które jest sprzeczne z odpowiedzią,
czy może mi ktoś wyjaśnić co robię źle ?
http://ifotos.pl/zobacz/123png_sxwpara.png
jeśli zrobiłem jakiś banał to proszę o szybką poprawę!
8 gru 22:55
PW: 309062 tu masz poprawne rozwiązanie.
8 gru 23:04
pionas0407: ale co ja źle zrobiłem
8 gru 23:07
PW: Zamiast cos2x podstawiłeś (sinx)2
8 gru 23:14
Mila:
Np. źle podstawiłeś do jedynki trygonometrycznej.
8 gru 23:14
pionas0407: hmm nie rozumiem co zrobiłem źle z tą jedynką trygonometryczną
8 gru 23:19
PW: To daj spokój. Ja mam głębokie przekonanie, że należy uczyć się na dobrych przykładach (bywa,
że omawianie błędów wdrukowuje w umyśle właśnie te błędy zamiast poprawnego rozumowania).
8 gru 23:23
pionas0407: rozumiem ale lubię matematykę, i chcę zrobić ten przykład w ten sposób, a nie mogę tego
załapać!
8 gru 23:29
5-latek: cos2x= 1−sin2x
8 gru 23:32
8 gru 23:53
zombi: Druga linijka za układami równań zgubiłeś cos2x
8 gru 23:55
Qulka: zjadłeś cos2x za nawiasem będący
8 gru 23:55
pionas0407: sorki wysłałem złe zdj, tam jest poprawka jeszcze ze 2cos2 x i mi w wyniku wyszedł jeden
dobrze a drugi π/2 + kπ a powinno być −π/2 +2kπ
8 gru 23:56
9 gru 00:01
pionas0407: zgadza się, mam wykres cosx = 0, i z tego wynika że x = π/2 + kπ a w odp jest −π/2 + 2kπ
minus rozumiem, ale ta 2 przed kπ nie mam pojęcia
9 gru 00:06
Qulka: autor też człowiek
9 gru 00:31
kyrtap:
9 gru 00:42
kyrtap: Qulka chyba ostatnimi czasy zabiegana?
9 gru 00:43
Qulka: kyrtap

....nie pytaj

chyba już nawet nie wiem jak się nazywam

nie mam po co tu
zaglądać, bo już nawet mnożenie 2•2 daje mi dziwne wyniki
9 gru 01:14
kyrtap: tak myślałem że jesteś bardzo zajęta, życzę wytrwałości
9 gru 01:22
kyrtap: a tymczasem
9 gru 01:23