sinπ2*cos(x−π4)=−1 =>redukcja
co mam z tym zrobić dalej? trochę sie pogubiłem...
| π | ||
sin(x)+sin( | −x)=−1 | |
| 2 |
| π | π | |||
2*sin | *cos(x− | )=−1 | ||
| 4 | 4 |
| √2 | π | |||
2* | *cos(x− | )=−1⇔ | ||
| 2 | 4 |
| π | 1 | |||
cos(x− | )=− | ⇔ | ||
| 4 | √2 |
| π | √2 | |||
cos(x− | )=− | |||
| 4 | 2 |
| π | π | π | π | |||||
x− | = | +π+2kπ lub x− | =− | +π+2kπ teraz dokończ | ||||
| 4 | 4 | 4 | 4 |
| 1 | ||
cosx=− | ||
| 2 |
To rozwiązanie które podałeś z odpowiedzi pasuje do równania:
sinx+cosx=1
==============================================
Do równania, które podałeś jest takie jak napisałam, ale nie dokończyłeś: (?)
sinx+cosx=−1
| π | π | π | π | |||||
x− | = | +π+2kπ lub x− | =− | +π+2kπ⇔ | ||||
| 4 | 4 | 4 | 4 |
| π | ||
x= | +π+2kπ lub x=π+2kπ | |
| 2 |
| 3π | ||
x= | +2kπ lub x=π+2kπ | |
| 2 |
| 3π | 3π | |||
L=sin( | )+cos | =−1+0=−1=P | ||
| 2 | 2 |