Analityczna.
Ewka: 11) Punkty B(5;6) i D(−1;3) są końcami jednej z wysokości trójkąta równobocznego.
a) Napisz równanie okręgu opisanego na tym trójkącie wiedząc, że D nie jest wierzchołkiem
trójkąta
b) Oblicz współrzędne pozostałych wierzchołków tego trójkąta
c) Wyznacz współrzędne wierzchołków trójkąta A'B'C' , który jest obrazem trójkąta ABC w
symetrii środkowej o środku w punkcie B.
Proszę mi powiedzieć jak mam to zrobić każdy po kolei.
8 gru 21:26
Ewka: Pomoże ktoś?
8 gru 22:09
PW: a) W trójkącie równobocznym wysokości są też symetralnymi boków. Wiadomo, że środkiem okręgu
opisanego na dowolnym trójkącie jest wspólny punkt symetralnych boków. W tym trójkącie środek
okręgu jest więc wspólnym punktem wysokości.
Znamy twierdzenie o tym, w jakim stosunku dzieli wysokości ich wspólny punkt. Korzystając z
tego twierdzenia znajdziemy środek okręgu opisanego. Promień tego okręgu to odległość środka
od wierzchołka trójkąta.
8 gru 22:38
Mila:

D jest spodkiem wysokości, jest środkiem boku AC.
Wysokości przecinają się w jednym punkcie i w Δ równobocznym dzielą się
w stosunku 1: 2 liczą od podstawy.
S− punkt przecięcia wysokości, środek okręgu opisanego na tym Δ
| | 2 | |
R= |
| h promień okręgu opisanego na Δ |
| | 3 | |
DB
→=[6,3]
| 1 | | 1 | |
| DB→= |
| *[6,3]=[2,1]=DS→ |
| 3 | | 3 | |
D(−1,3)→T{[2,1]⇒S=(−1+2,3+1)=(1,4)
|DS|=
√22+12=
√5
R=2
√5
a) Równanie okręgu ośrodku S(1,4) i r=2
√5
(x−1)
2+(y−4)
2=(2
√5)
2⇔(x−1)
2+(y−4)
2=20
b) AC⊥DB, B(5;6) i D(−1;3)
Równanie prostej DB
y=ax+b
6=5a+b
3=−a+b
−−−−−−−−−−odejmuję stronami
3=6a
Prosta AC:
b: y=−2x+b, D∊b
3=−2*(−1)+b, b=1
b:y=−2x+1
Podstawić do równania okręgu i otrzymasz dwa punkty przecięcia prostej i okręgu,
to będą wsp. szukanych wierzchołków.
(x−1)
2+(−2x+1−4)
2=20⇔
(x−1)
2+(−2x−3)
2=20
(x−1)
2+(2x+3)
2=20
rozwiązuj
c) B'=B
Pozostałe A' i C' znajdujesz korzystając z tego, że B jest środkiem odcinków:
AA'
CC'
8 gru 22:39
5-latek:

Z geometrii elememtarnej wiemy ze :
1) wysokość w trojkacie równobocznym jest jednocześnie srodkowa , dwusieczna kąta i symetralna
2) Punkt przecięcia się wysokościw trojakacie dzieli wysokość w stosunku 2:1 licząc od
wierzchołka
3. Pada pod kątem prostym na bok
Wiec podpunkt a)
Wyznaczyc dlugosc odcinka DB
Wyznaczyc wspolrzedne punktu S który dzieli odcinek DB w stosunku 1:2 (sa tez wzory na to )
Wspolrzedne punktu S to srodek okrego opisanego na tym trójkącie
Dlugosc odcinka SB to promien tego okręgu .
Zrob najpierw to Punty D i B zaznaczyłem według danych reszta to rysunek poglądowy
8 gru 22:58
5-latek:
Milu 
Jest to rysunek poglądowy . Chodzi o zasade
jeśli mam trojkat równoboczny to każdy łuk ma miare 120
o
Teraz mam dane wspolrzedne punktu A =(x,y)
To wsporzedne punktu B=(x'y') mogę obliczyć ze wzoru
x'=x*cos120
o−y*sin120
o
y'= x*sin120
o+y*cos120
o
natomiast wspolrzedne punktu C=(x'' y'')
x''= x'*cos120
o−ysin120
o
y''= x'sin120
o+cos120
o
Albo podstawić wspolrzedne punktu A tylko ze wtedy będzie kąt 240 stopni
8 gru 23:19
5-latek: Poprawie dla C
x''= x'cos120o−y'sin120o
y''= x'sin120o+y'cos120o
8 gru 23:22
Mila:
A kto to pamięta takie wzory? I w LO nie ma obrotów.
Armaty do wróbli.
Podałam prosty sposób.
8 gru 23:39
5-latek: Wiem ze można tak jak Ty napisalas . Tez bym tak zrobil

Ale zobacz (geometria na plaszcyznie Jakub zaznaczyl obrot rozszserzenie i studia
8 gru 23:59
Mila:
Rozwiązuje się zadania najprościej.
9 gru 00:06
PW: Z obrotem też byłoby dobrze, ale trzeba całość przesunąć tak, by środek okręgu znalazł się w
punkcie (0, 0) [podany wzór jest wzorem opisującym obrót wokół początku układu], a potem
"wrócić" − chyba zbyt skomplikowane.
9 gru 00:17
9 gru 00:23
5-latek: Dobry wieczor
PW
Tak masz racje . Byloby dużo liczenia .
Tak patrząc na rysunek
Mili to nalezaloby przesunac punkt S i punkt B o wektor
u=[−1,−4]
9 gru 00:25
5-latek: Dziekuje CI bardzo
Eta 
Wiem ze to było niedawno i szukałem tego
9 gru 00:29