matematykaszkolna.pl
Analityczna. Ewka: 11) Punkty B(5;6) i D(−1;3) są końcami jednej z wysokości trójkąta równobocznego. a) Napisz równanie okręgu opisanego na tym trójkącie wiedząc, że D nie jest wierzchołkiem trójkąta b) Oblicz współrzędne pozostałych wierzchołków tego trójkąta c) Wyznacz współrzędne wierzchołków trójkąta A'B'C' , który jest obrazem trójkąta ABC w symetrii środkowej o środku w punkcie B. Proszę mi powiedzieć jak mam to zrobić każdy po kolei.
8 gru 21:26
Ewka: Pomoże ktoś?
8 gru 22:09
PW: a) W trójkącie równobocznym wysokości są też symetralnymi boków. Wiadomo, że środkiem okręgu opisanego na dowolnym trójkącie jest wspólny punkt symetralnych boków. W tym trójkącie środek okręgu jest więc wspólnym punktem wysokości. Znamy twierdzenie o tym, w jakim stosunku dzieli wysokości ich wspólny punkt. Korzystając z tego twierdzenia znajdziemy środek okręgu opisanego. Promień tego okręgu to odległość środka od wierzchołka trójkąta.
8 gru 22:38
Mila: rysunek D jest spodkiem wysokości, jest środkiem boku AC. Wysokości przecinają się w jednym punkcie i w Δ równobocznym dzielą się w stosunku 1: 2 liczą od podstawy. S− punkt przecięcia wysokości, środek okręgu opisanego na tym Δ
 2 
R=

h promień okręgu opisanego na Δ
 3 
DB=[6,3]
1 1 

DB=

*[6,3]=[2,1]=DS
3 3 
D(−1,3)→T{[2,1]⇒S=(−1+2,3+1)=(1,4) |DS|=22+12=5 R=25 a) Równanie okręgu ośrodku S(1,4) i r=25 (x−1)2+(y−4)2=(25)2⇔(x−1)2+(y−4)2=20 b) AC⊥DB, B(5;6) i D(−1;3) Równanie prostej DB y=ax+b 6=5a+b 3=−a+b −−−−−−−−−−odejmuję stronami 3=6a
 1 
a=

2 
 1 
y=

x+b
 2 
Prosta AC: b: y=−2x+b, D∊b 3=−2*(−1)+b, b=1 b:y=−2x+1 Podstawić do równania okręgu i otrzymasz dwa punkty przecięcia prostej i okręgu, to będą wsp. szukanych wierzchołków. (x−1)2+(−2x+1−4)2=20⇔ (x−1)2+(−2x−3)2=20 (x−1)2+(2x+3)2=20 rozwiązuj c) B'=B Pozostałe A' i C' znajdujesz korzystając z tego, że B jest środkiem odcinków: AA' CC'
8 gru 22:39
5-latek: rysunekZ geometrii elememtarnej wiemy ze : 1) wysokość w trojkacie równobocznym jest jednocześnie srodkowa , dwusieczna kąta i symetralna 2) Punkt przecięcia się wysokościw trojakacie dzieli wysokość w stosunku 2:1 licząc od wierzchołka 3. Pada pod kątem prostym na bok Wiec podpunkt a) Wyznaczyc dlugosc odcinka DB Wyznaczyc wspolrzedne punktu S który dzieli odcinek DB w stosunku 1:2 (sa tez wzory na to ) Wspolrzedne punktu S to srodek okrego opisanego na tym trójkącie Dlugosc odcinka SB to promien tego okręgu . Zrob najpierw to Punty D i B zaznaczyłem według danych reszta to rysunek poglądowy
8 gru 22:58
5-latek: rysunek Milu emotka Jest to rysunek poglądowy . Chodzi o zasade jeśli mam trojkat równoboczny to każdy łuk ma miare 120o Teraz mam dane wspolrzedne punktu A =(x,y) To wsporzedne punktu B=(x'y') mogę obliczyć ze wzoru x'=x*cos120o−y*sin120o y'= x*sin120o+y*cos120o natomiast wspolrzedne punktu C=(x'' y'') x''= x'*cos120o−ysin120o y''= x'sin120o+cos120o Albo podstawić wspolrzedne punktu A tylko ze wtedy będzie kąt 240 stopni
8 gru 23:19
5-latek: Poprawie dla C x''= x'cos120o−y'sin120o y''= x'sin120o+y'cos120o
8 gru 23:22
Mila: A kto to pamięta takie wzory? I w LO nie ma obrotów. Armaty do wróbli. Podałam prosty sposób.
8 gru 23:39
5-latek: Wiem ze można tak jak Ty napisalas . Tez bym tak zrobil emotka Ale zobacz (geometria na plaszcyznie Jakub zaznaczyl obrot rozszserzenie i studia
8 gru 23:59
Mila: Rozwiązuje się zadania najprościej.
9 gru 00:06
PW: Z obrotem też byłoby dobrze, ale trzeba całość przesunąć tak, by środek okręgu znalazł się w punkcie (0, 0) [podany wzór jest wzorem opisującym obrót wokół początku układu], a potem "wrócić" − chyba zbyt skomplikowane.
9 gru 00:17
9 gru 00:23
5-latek: Dobry wieczor PWemotka Tak masz racje . Byloby dużo liczenia . Tak patrząc na rysunek Mili to nalezaloby przesunac punkt S i punkt B o wektor u=[−1,−4]
9 gru 00:25
5-latek: Dziekuje CI bardzo Eta emotka Wiem ze to było niedawno i szukałem tego
9 gru 00:29