Delta
xyz: Ktoś mi pokaże KROK PO KROKU jak wyliczyć tutaj deltę?
x3 − 2 (m+1) x2 + (2m2 + 3m +1)x = 0
wiem, że wyłączyć x przed nawias,
potem powstaje x(x2 −2(m+1) x + (2m2+3m+1) = 0
I jak dalej? Dokładnie proszę, coś ciągle źle wymnażam eh
8 gru 21:22
===:
już to dziś robiłem
8 gru 21:24
8 gru 21:25
xyz: a jak to jest dokladnie wymnozone? wlasnie to znalazlam, ale nie wiem co z tym dokladnie zrobic
8 gru 21:26
===:
[−2(m+1)]2−4(2m2+3m+1)=
8 gru 21:30
xyz: DZIEKUJE!
8 gru 21:41
===:
8 gru 21:43