Wyznacz wartości parametru m (pomoc w obliczeniu delty)
Patson: Wyznacz wartości parametru m, dla których równanie x3 − 2 (m+1) x2 + (2m2 + 3m +1)x = 0 ma 3
różne pierwiastki, z których 2 są dodatnie.
Warunki:
1.△>0
2. x1 razy x2 > 0
3. x1 + x2 > 0
Warunek 3 i 2 bez problemu rozwiązałam, ale mam problem z wyliczeniem tutaj delty. Mógłby ktoś
mi krok po kroku to pokazać? Ciągle wychodzą mi jakieś dziwne rzeczy, a wiem, że w końcowym
efekcie jedynie powinno być −4m2 − 4m > 0.
8 gru 19:51
===:
wyłącz x i już znasz jeden z pierwiastków
a potem:
Δ=4m2+8m+4−8m2−12m−4=−4m2−4m
8 gru 20:01