Równania tryg
oolaaaja: sinx−
√2=cosx
jak się za to zabrać...
7 gru 00:25
7 gru 00:28
oolaaaja: no dobra, ale chodzi mi o sposób zrobienia tego, a nie o sam wynik
7 gru 00:30
7 gru 00:36
Eta:
| | a+b | | a−b | |
i zastosuj wzór : sina−sinb= 2cos |
| *sin( |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
.................
7 gru 00:37
zeesp: czyli
| | π | | | | | |
cosx+cos( |
| +x)=2cos( |
| )cos( |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
7 gru 00:39
oolaaaja: Aaaa, w ten sposób to robicie. Dziękuję za wyjaśnienie
7 gru 00:39
5-latek: Bo czasami nie wystarczy wiedzieć jak to zrobić ale przede wszystkim należy wiedzieć dlaczego
7 gru 00:57
zeesp: tak mi przyszedł do głwoy taki inny sposó
sinx−cosx=
√2 > /()
2
sin
2x−2sinxcosx+cos
2x=2
sin
2x+cos
2x−2sinxcosx=2
1−sin2x=2 / jedynka trygonometryczna + wzór sin2x=2sinxcosx
−sin2x=1
sin2x=−1
7 gru 01:04
zeesp: ale niektóre rowiązanai trzeba jeszcze odjąc....
7 gru 01:06
zeesp: sinx−cosx=
√2 => sinx>0 oraz cosx<0 (to trzeba też uwzględnic)
a potem giit
7 gru 01:07