Wyznacz prawdopodobienstwo
Dien: Zmienna losowa ma rozkład N(−17,7, 2,1). Wyznacz prawdopodobieństwo tego, że P(A < X < B).
A= −21,9 B= −16 Pomoże ktoś
6 gru 18:08
sushi_gg6397228:
jak wyglada standaryzacja ?
6 gru 18:10
Dien: n(0,1)
6 gru 18:17
sushi_gg6397228:
nie o to pytałem
6 gru 18:28
Dien: nie potrafie Ci odpowiedziec taką tresc zadania mam i ...
6 gru 18:34
6 gru 18:34
Dien: N(μ, δ)
policzylem p(x<a)= −2 błedny wynik ?
6 gru 18:39
sushi_gg6397228:
gdzie obliczenia
6 gru 18:41
Dien: p(x<a)=P((a−μ)/δ)=(−21,9+17,7)/2,1=−2
analogicznie
p(x<b)=0,81
6 gru 18:44
sushi_gg6397228:
źle
6 gru 18:45
Dien: mozesz napisac na jakiej podstawie jest to błedny wynik bo znalazłem w necie inny przykład i
jest on liczony tak jak moj
6 gru 18:49
6 gru 18:50
sushi_gg6397228:
nigdzie nie użyłeś tablic do policzenia wartości
czekam na zapisanie standaryzacji
A<X<B
6 gru 18:51
Dien: tablica jak rozumiem jest mi potrzebna do wyznaczenie gestosci i dystrybuanty ale nie mam x
x wyznacze odejmujac p(x<a) od p(x<b) nie kumam nadal o co w tym biega
6 gru 19:01
sushi_gg6397228:
P(X < −5) = Φ(−5)=== I TUTAJ CZYTASZ Z TABLIC
P(X < 15) = Φ(15) −− I TUTAJ CZYTASZ Z TABLIC
p(4<x<6) = Φ(6) − Φ(4) trudne
czekam na standaryzacje
6 gru 19:04
6 gru 19:09
Dien: a standaryzacje napisalem o 18:39
6 gru 19:11
Dien: N(μ,δ) o to chodzi ?
6 gru 19:12
sushi_gg6397228:
napisałeś takie coś
P(2+2)= 4 a powinno być P(2+2)= P(4) i szukamy w tablicach ile to wyjdzie
6 gru 19:13
Dien: Z=(x−m)/δ=(x−(−17,7))/2,1
6 gru 19:21
sushi_gg6397228:
piszesz i sam nie wiesz co
A<X<B
zapisz do tego standaryzacje
6 gru 19:22
Dien: A<X<B=P(x<b)−P(x<a)
6 gru 19:24
sushi_gg6397228:
to nie jest standaryzacja
zapisałeś poczatek o 19.21 wiec zapisz to na te dwie nierównosci
6 gru 19:26
Dien: nie wiem jak znalezc X do tego zapisu P(z<(?))
6 gru 19:30
sushi_gg6397228:
nie szukasz X
A<X< B
np:
zadanie na 5 minut roboty,
6 gru 19:32
Dien: nie kumam totalnie albo to jest tak proste ze az krzywe albo ja dzis nie ogarniam matmy chociaz
tej matmy nigdy nie lubilem
6 gru 19:39
Dien: x ma wartosc w przedziale od a do b
6 gru 19:42
sushi_gg6397228:
zrobilem standaryzacje dla N(5;7) 19.32 a dalsze obliczenia to sobie podstawiam A i B i licze
ile wyjda skrajne liczby i stosuje wzory
19.04 ostatnia linijka
6 gru 19:42
Dien: dzieki za poswiecony czas zw na kolacje jak policze to napisze odp
6 gru 19:46
Dien: P(−21,9<X<−16)=P((−21,9+17,7)/2,1)<(X+17,7)/2,1)<(−16+17,7)/2,1)=
=P(−2<z<0,81)=P(z<0,81)− P(z<−2)=
=P(z<0,81)−P(z>2)= P(z<0,81)−(1−P(z<2)
z tablicy biore dane
=0,7910−(1−0,9772)=0,7682
czy to jest wynik tego zadania ?
6 gru 20:21
sushi_gg6397228:
| licznik | |
| bo tego nie da sie czytać |
| mianownik | |
6 gru 20:25
Dien: a zebym ja wiedzial gdzie ta kreska ułamkowa tutaj jest
6 gru 20:25
Dien: | 3+2 | |
| juz umiem ale nie bd przepisywał  |
| 2−1 | |
6 gru 20:27
sushi_gg6397228:
kara musi być
tablice na google pokazuja 5 cyfr po przecinku
coś koło 0,76 powinno wyjsc
6 gru 20:28
sushi_gg6397228:
=P(z<0,81)−P(z>2) cos się popitoliło, bo dalej w linijce jest OK
6 gru 20:29
Dien: patrzyłem w moja przesłana od profesora i mam robic zadania z dokładnoscia do 4
6 gru 20:30
Dien: zmiana znaku bo napisalem 2 zamiast −2
6 gru 20:32
sushi_gg6397228:
Φ(−x)= 1 − Φ(x) szybko i bez bolu
6 gru 20:42
Dien: no tez tak mozna dzieki jeszcze raz za cierpliwosc

i nq
6 gru 21:05
sushi_gg6397228:
na zdrowie

popraw treść w drugim zadaniu bo jest masło maślane
6 gru 21:10