Rozkład normalny, twierdzenia graniczne
dzaga: Zmienna losowa ma rozkład N(−17,8, 6,0). Wyznacz prawdopodobieństwo tego, że P(A < X < B).
A=−23,4 B=−8,0
5 sty 12:55
Godzio:
P(A < X < B) = P(X < B) − P(X ≤ A)
| | X + 17,8 | | B + 17,8 | | B + 17,8 | |
P(X < B) = P( |
| < |
| ) = φ( |
| ) |
| | √6 | | √6 | | √6 | |
wstaw B i odczytaj z tablic wynik, podobnie z A i odejmij.
5 sty 12:58
dzaga: Tyle wyszło ale nie rozumiem co mam odczytywać z tablicy nie chodziłam na wykłady i nie kumam o
co w tym biega tym bardziej ze nie mam ćwiczeń
P(X<B)=4,00
P(X<A)=−2,29
5 sty 13:12
Maslanek: Czynności, które wykonuje Godzio, to standaryzowanie Twojego rozkładu normalnego.
Tam zresztą chyba jest błąd

w mianowniku powinno być d=6 (d=
√VarX)
Rozkład N(0,1) jest standaryzowany i wartości jego dystrybuanty są stablicowane.
| | X−u | |
Jeżeli X~N(u,d), to Y= |
| jest standaryzowany. |
| | d | |
Def. Zmienną losową standaryzowaną nazywamy zmienną losową dla której wartość oczekiwana jest
0, a wariancja 1 (zastanawiam się, czy dotyczy to tylko rozkładu normalnego, chyba nie)
5 sty 13:20
dzaga: Ale i tak z tego wzoru nie wychodzi ponieważ wychodzi liczba powyżej 1 A wyszło 1,63 a B =−0,93
5 sty 16:09