Wyznacz równanie ogólne symetralnej odcinka AB jeśli
Michał: Wyznacz równanie ogólne symetralnej odcinka AB jeśli
A(−4,5) B(6,1)
6 gru 17:25
sushi_gg6397228:
wiesz co to jest symetralna ?
6 gru 17:26
Michał: jak to obliczyć krok po kroku?
6 gru 17:28
sushi_gg6397228:
czekam na odp na pytanie
6 gru 17:29
Michał: prosta prostopadła do prostej zawierającej odcinek AB i przechodząca przez jego środek
6 gru 17:31
sushi_gg6397228:
to podałeś co masz policzyć:
1. srodek odcinka AB (punkt S)
2. prostą AB
3 prostą prostopadła do prostej AB i przechodzaca przez punkt S
6 gru 17:33
Michał: pomożesz w obliczeniu?
6 gru 17:34
sushi_gg6397228:
1. podstawic do wzoru na srodek
6 gru 17:36
Michał: (1,3) to współrzędne środka odcnika
6 gru 17:41
Michał: S= −4+6/2=1 5+1/2=3
6 gru 17:42
6 gru 17:45
Mila:
A(−4,5), B(6,1)
Własność symetralnej odcinka:
Każdy punkt symetralnej odcinka jest jednakowo odległy od końców tego odcinka.
Niech P(x,y) będzie dowolnym punktem symetralnej, wtedy:
wtedy
√(x+4)2+(y−5)2=
√(x−6)2+(y−1)2 /
2⇔
(x+4)
2+(y−5)
2=(x−6)
2+(y−1)
2
rozwijasz wg wzorów skróconego mnożenia, redukujesz,
porządkujesz i otrzymasz równanie symetralnej:
6 gru 17:47
Michał: wybiorę układ równań
[ 5= − 4a+b
[1= 6a+b
[4= 10a/4
odjąłem od górnej części dolną
−2,5a
6 gru 17:48
Janek191:

A = ( − 4, 5) B = ( 6, 1)
| | − 4 + 6 | | 5 + 1 | |
xs = |
| = 1 ys = |
| = 3 |
| | 2 | | 2 | |
S = ( 1; 3)
pr AB
y = a x + b
5 = − 4 a + b
1 = 6 a + b
−−−−−−−−−− odejmujemy stronami
5 − 1 = ( − 4 a + b) − ( 6 a + b)
4 = − 10 a
| | 2 | | 8 | | 17 | |
b = 5 + 4 a = 5 + 4*( − |
| ) = 5 − |
| = |
| |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
======================
Prosta prostopadła
| | 5 | |
y = |
| x + b oraz S = ( 1, 3) |
| | 2 | |
3 = 2,5*1 + b
b = 0,5
y = 2,5 x + 0,5
============
lub
2 y = 5 x + 1
l : 5 x − 2 y + 1 = 0
================
6 gru 17:50
Eta:
No to jeszcze ja dorzucę
| | 1−5 | | 2 | | 5 | |
S(1,3) aAB= |
| = − |
| to as= |
| bo AB ⊥ s i S∊s |
| | 6+4 | | 5 | | 2 | |
| | 5 | |
s: y= |
| (x−1)+3 /*2 ⇒ s: 2y=5x−5+6 |
| | 2 | |
s : 5x−2y+1=0
bingo
6 gru 17:56
Eta:
Jak widzę tu ciągle "układy równań" to mi się ( nóż w kieszeni otwiera
6 gru 17:57
Michał: kolejne zadanie do obliczenia proszę o pomoc
W trójkącie ABC wierzchołki mają współrzędne A(−7,−1) B(−1,−3) C(−5,1)
a)wykaż że trójkąt ABC jest prostokątny
b)Oblicz pole trójkąta ABC
c)Oblicz pole koła opisanego na trójkącie ABC
d)Napisz równanie prostej w której zawiera się środkowa CD
6 gru 17:59
Michał: Eta czemu ci się nóż w kieszeni otwiera jak widzisz układy równań?
6 gru 17:59
Eta:
Prosty jest też sposób, który podała
Mila
chyba,że maturzysta
nie umie wzorów uproszczonego mnożenia ?
6 gru 18:00
Michał: no zgadza się,chciałbym przejść do zadania którego podałem o 17:59 liczę na pomoc
6 gru 18:03
Eta:
a) wystarczy wyznaczyć współczynniki kierunkowe :
| | −3+1 | | 1 | | 1+1 | | 1+3 | |
aAB= |
| = − |
| i aAC= |
| = 1 i aBC= |
| = −1 |
| | −1+7 | | 3 | | −5+7 | | −5+1 | |
a
BC* a
AC=−1
oznacza ,że proste zawierające przyprostokątne są prostopadłe
6 gru 18:06
Eta:
6 gru 18:11
Michał: w takim razie pkt a już jest
teraz pozostałe pkt
6 gru 18:14
Michał: jest ktoś kto pomoże?
6 gru 18:21
Eta:

b) |AC|= 2
√2 , |BC|= 4
√2 i |AC|=
√22+62=.........
| | 1 | |
P= |
| *|AC|*|BC|= ...... |
| | 2 | |
| | 1 | |
c) P(k)= πR2 R= |
| |AC|=.... |
| | 2 | |
P(k)=.....
6 gru 18:23
Eta:
d) sam włącz myślenie..............
powodzenia
6 gru 18:24