równania z wartością bewzględną
Marta: rozwiąż równania
a) |1−3x|=−1
b) |x+3|+|x|=3
c) | |x+1|+5|=4
6 gru 11:17
sushi_gg6397228:
wzory znasz ?
6 gru 11:17
Marta: niestety nie umiem tego zamieniać .
6 gru 11:18
sushi_gg6397228:
a teorie o wartości bezwzglednej poczytałaś− o czym ona mówi?
6 gru 11:19
===:
a) to oczywista oczywistość
6 gru 11:20
Marta: że nie może być ujemna.
6 gru 11:21
sushi_gg6397228:
a) a po prawej stronie masz liczbę ujemną więc ....
6 gru 11:22
Marta: wiec pierwsze nie ma rozwiązania
6 gru 11:22
6 gru 11:24
Janek191:
Tak

b) Rozpatrz przypadki : x < − 3
x ∊ < − 3 ; 0 >
x > 0
6 gru 11:25
Marta: b niestety nie umiem
a c) będzie to wyglądało tak x∊{0,−1} ?
6 gru 11:35
6 gru 11:38
Marta: c policzyłam sama, a nie strzelam
6 gru 11:41
sushi_gg6397228:
to sprawdzamy DLA X=0, | |0+1|+5|= |1+5 |= 6 ≠4
6 gru 11:42
Marta: to w takim razie widocznie jestem zbyt tępa , żeby to zrobić i po to napisałam tu na forum
6 gru 11:45
sushi_gg6397228:
licz "b"
6 gru 11:46
Marta: także bardzo dziękuję za pomoc

!
6 gru 11:46
Marta: przykro mi bardzo ale mimo szczerych chęci dalej nic mi nie wychodzi
6 gru 11:57
sushi_gg6397228:
zapisz obliczenia
6 gru 11:58
azeta: popatrz jak fajnie możemy rozpisać podpunkt c korzystając tylko z definicji:
|x|=a ⇔gdy x=a lub x=−a
zatem ||x+1|+5|=4
opuszczamy pierwszy moduł
|x+1|+5=4 lub |x+1|+5=−4
|x+1|=−1 lub |x+1|=−9
wniosek?
6 gru 12:01
Marta: x+3≥0 i x>0
wiec pierwszy przedział to <−3,∞) i <0,∞) i <−3,0>
1 krok x+3<0 więc −(x+3)=−x−3
x<0 → −x
rozwiązuje i −4 nie należy więc nie jest rozwiązaniem
2. <−3,0>
x+3≥ 0 wiec x+3
x≥0
i dalej też mi jakies bzdury wychodza
6 gru 12:04
Marta: azeta więc wniosek jest taki, ze nie ma rozwiązania?
6 gru 12:05
sushi_gg6397228:
1 krok x < −3
−x−3 − x =3
−2x= 6
x= −3
brak rozwiazan x ∊∅
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2 krok
x ∊<−3; 0>
+x +3 −x = 3
3=3 czyli pasuje każda liczba odp x ∊ <−3; 0>
krok 3
...
6 gru 12:08
Marta: dziękuję
6 gru 12:15