Wyznacz AuB′
Matio5: Witam
Dane są dwa zbiory A=( −
∞,2) B=(−3,
∞)
Wyznacz zbiory AuB′, A′uB, B′/A
Proszę o pomoc
B' to dopełnienie zbioru B, czego do końca nie rozumiem

Najlepiej jakby oprócz wyniku, bylo to przedstawione graficznie.
Pozdrawiam
5 gru 21:21
Janek191:
Czy B ' to ℛ \ B ?
5 gru 21:23
5 gru 21:24
Matio5: Forumowicze,
Czyli AuB' to (−∞,−3) ?
5 gru 21:32
sushi_gg6397228:
jak "−3" nie ma w B, to musi być w B'
5 gru 21:34
zombi: A gdzie zgubiłeś −
trójkę ?

Poza tym tak jak
Janek mówi powinno zostać określone czyim "podzbiorem" jest A i B. No,
ale domyślamy się, że chodzi o R.
5 gru 21:35
sushi_gg6397228:

więc suma ...
5 gru 21:36
sushi_gg6397228:
A=(−∞; 2)
B= (−∞; −3>
5 gru 21:43
Matio5: Tak, chodzi o R, przepraszam ze nie napisalem.
AuB' = ( −∞; 2)u(−∞; −3>
A teraz się tak zastanawiam, co w przypadku A' n B ?
5 gru 21:55
sushi_gg6397228:
poczytaj link, bo suma źle zapisana ( wynik koncowy)
5 gru 21:59
Matio5: Hmm,
AuB' = (−∞; −3> ?
5 gru 22:17
sushi_gg6397228:
a 0; 1; −1,5 nie nalezy do sumy ?
5 gru 22:19
Matio5: aaaa,
czyli (−∞; 2)
5 gru 22:32
sushi_gg6397228:
tak
5 gru 22:39
Matio5: W przypadku A' n B = <2; ∞)
B' \A takiego chyba nie będzie.
5 gru 22:47
sushi_gg6397228:
w poscie nr 1 masz A' u B ?
wiec sie zdecyduj
5 gru 22:49
sushi_gg6397228:
B' \ A= ∅
5 gru 22:50
Matio5: Oj, przepraszam
Rzeczywiście chodziło mi o ilocznyn.
Dziękuję serdecznie za pomoc i wytłumaczenie.
Miłej nocy
5 gru 22:57
sushi_gg6397228:
A ' ∩ B = <2;
∞) − jest OK
na zdrowie
5 gru 22:59