Rozwiąż nierówność
nierownosczalamany: Rozwiąż nierówność
√x2 + 7 > √2x + 3√2
Cały czas mi wychodzą jakieś bzdury.. mógłby ktoś to rozwiązać, a w dodatku wytłumaczyć,
proszę?
5 gru 20:48
sushi_gg6397228:
zapisz swoje obliczenia
5 gru 20:57
Eta:
Odp : x∊<−3,−1)
5 gru 21:00
nierownosczalamany: aby podnieść prawą stronę musi ona być większa od 0, czyli P>0
D: √2(x+3}>0
x>−3
Skoro mam dziedzinę to podnosze obustronnie do kwadratu, więc mam
x2 + 7 > 2x2 +18
−11 > x2
Kompletna bzdura...
5 gru 21:01
sushi_gg6397228:
prawa strona do bani
(a+b)2 ≠ a2 +b2
5 gru 21:03
nierownosczalamany: Myślałem, że przy podnoszeniu do kwadratu należy każdy wyraz wziąć do kwadratu.. mam jakieś
elementarne braki i nawet nie wiem jak mógłbym je załatać..
5 gru 21:04
sushi_gg6397228:
(√2x +3√2)2= ...... lub dla opornych (√2x +3√2)*(√2x +3√2) nawias przez nawias
5 gru 21:07
nierownosczalamany: Ja to rozumiem, tylko nie wiem w jakich sytuacjach przy podnoszeniu nierownosci do kwadratu
robi a2 − b2, a w jakich (a−b)2, bo przecież np. w równościach załóżmy 2 + 3 = x, to jest
22 + 32 = x2, a nie (2+3)2= x2
5 gru 21:09
Eta:
(2+3)2= 52=25
a według Ciebie: (2+3)2=22+32= 4+9=13≠25
5 gru 21:11
sushi_gg6397228:
y+w+ 6 > t+r− 5y | ()2
(y+w+ 6)2 > (t+r− 5y )2
5 gru 21:12
nierownosczalamany: Hmmm, czyli powiedzmy x + y + z > w − c, przy założeniu, że obie strony sa dodatnie, to jest (x
+ y + z)2 > (w−c)2 ?
5 gru 21:13
5 gru 21:13
Eta:
Wycofuję się................ bo sushi wymyśla "chińskie" wzory
5 gru 21:14
sushi_gg6397228:
a co ja zapisałem o 21.12 ?
5 gru 21:17
nierownosczalamany: Napisalem to co napisałem zanim zobaczyłem Twoją odpowiedź. Oki chyba już rozumiem, dziękuję
bardzo za cierpliwość i pomoc. ; )
5 gru 21:17
sushi_gg6397228:
na zdrowie
5 gru 21:19
J:
dla: x < −3 nierówność jest zawsze prawdziwa
dla: x ≥ − 3 podnosisz obie strony do kwadratu
5 gru 21:19
J:
#
Eta zweryfikuj rozwiązanie
5 gru 21:26