płaszczyzna R^3
dispi: Znaleźć równania normalne i parametryczne płaszczyzny:
(a) przechodzącej przez punkt A = (−2, 5, 4) oraz zawierającą oś Oz;
(b) przechodzącej przez punkt A = (−2, 5, 4) oraz prostopadłej do osi Oy.
Proszę o wytłumaczenie tego jak to zrobić
5 gru 17:21
Jerzy:
do napisania równania płaszczyzny mając dany punkt musimy mieć jeszcze wektor normalny tej
płaszczyzny ... potrafisz znaleźć taki wektor
5 gru 17:25
dispi: no właśnie w takiej postaci nie za bardzo. Wiem że np.wektorem normalnym płasczczyzny
2x+y−z−7=0 jest [2,1,−1] tak? dobrze myśle?
a w takiej postaci nie wiem
5 gru 17:29
Jerzy:
wektor normalny do szukanej płaszczyzny będzie iloczynem wektorowym dwóch wektorów
należączych do niej , jeden z nich to wektor OA→ , a drugi ... ?
(znajdź dowolny wektor należący do szukanej płaszczyzny)
5 gru 17:33
dispi: a skąd wziąć wektor OA→?
5 gru 17:36
dispi: nie za bardzo rozumiem co chcemy uzyskać
5 gru 17:37
Jerzy:
O .. to poczatek układu współrzędnych
5 gru 17:38
dispi: czyli OA→=[−2;5;4] a drugi to [0;0;0]? bo przechodzi przez oś z
5 gru 17:41
Jerzy:
[0,0,0] .. to punkt ( wektor zerowy ) i nam nie pomoże ... znajdź inny
5 gru 17:42
dispi: [0;0;1] może być?
5 gru 17:47
dispi: albo [0;0;5]
5 gru 17:47
dispi: ?
5 gru 17:47
Jerzy:
obydwa są dobre
5 gru 17:52
dispi: czyli iloczyn wektorowy [−2;5;4]x[0;0;1]=[5;2;0]
co dalej z tym zrobić?
5 gru 17:56
Mila:
[0,0,1] wektor jednostkowy , wersor osi OZ.
O(0,0,0) początek układu wsp.
OA→=[−2,5,4]
Iloczyn wektorowy
n
→[0,0,1]x[−2,5,4]=−5i−2j − wektor normalny szukanej płaszczyzny
n
→=[−5,−2,0]
A = (−2, 5, 4)∊płaszczyzny
π: −5(x+2)−2(y−5)=0
−5x−10−2y+10=0
−5x−2y=0
π: 5x+2y=0
|n|=
√52+22=
√29
| | 5 | | 2 | |
π: |
| x+ |
| y=0 równanie normalne płaszczyzny |
| | √29 | | √29 | |
=================
5 gru 18:18
Mila:
Równanie parametryczne:
P(s,t)=(u*s+v*t+A), gdzie u,v−wektory równoległe do płaszczyzny,A−punkt płaszczyzny
A = (−2, 5, 4)∊płaszczyzny
π: 5x+2y=0
y=5 to 5x+10=0⇔x=−2
B(−2,5,5)∊π ( z może byc dowolne )
y=−5 to x=2
C=(2,−5,0) ∊π
AB→[0,0,1]
AC→[4,−10,−4]
x=−2+0t+4s
y=5+0t−10s
z=4+t−4s
Posprawdzaj rachunki.
5 gru 18:27
dispi: dobrze, dzięki
a jaki warunek dla prostopadłej od osi OY, tylko to resztę już sobie sama zrobie
5 gru 18:37
J:
wektor normalny: n = [0,1,0]
5 gru 19:05
J:
nie drugi wektor v = [0,0,1]
5 gru 19:11
dispi: tutaj chyba coś nie wychodzi
n=kxOA=[0;1;0]x[−2;5;4]=[4;0;2]
dobrze?
5 gru 19:20
dispi: chodzi o podpunkt b)
5 gru 19:24
dispi: czyli dobrze to policzyłam ?
5 gru 19:29
J:
Witaj
Milu 
19:05 było dobrze
5 gru 19:44
dispi: to dlaczego w podpunkcie a) musieliśmy wyznaczyć n→poprzez mnożenie skalarne kierunkowego osi
OZ i wektora OA prosze o wytłumaczenie mi tego
5 gru 19:45
Mila:
Zaczekaj , po kolacji wyjaśnię.
5 gru 19:52
J:
bo tamta płaszczyzna obracała się wokół osi OZ, a ta jest ustalona i znamy jej wektor normalny
5 gru 20:04
Mila:
1) Wektor normalny w pierwszym zadaniu wyznaczałaś z iloczynu wektorowego,
bo wynikiem jest wektor prostopadły do płaszczyzny.
2) W zadaniu (b) możesz od razu ustalić wektor normalny, patrz rysunek.
Tu masz rozwiązanie (b) z ilustracją. wpis 21:01
https://matematykaszkolna.pl/forum/274054.html
5 gru 20:26
dispi: dziękuje
5 gru 20:33
Mila:
5 gru 20:47