analityczna
kyrtap: Nie rozumiem przykładu:
Znaleźć równanie parametryczne płaszczyzny przechodzącej przez punkt A = (−2,5,4) oraz
prostopadłej do osi OY
jeżeli płaszczyzna prostopadła do osi OY to wniosek z tego że jej wektor normalny n→ =(0,1,0)
zgodnie z definicją równania parametrycznego muszę mieć dwa wektory rozpinające płaszczyznę
znajduje je są to np:
u→= (0,0,1)
V→ = (−1,00)
potrzebuje również wektora wodzącego(wektor który zaczyna się w początku układu współrzędnych)
jak go znaleźć bo to nie będzie chyba OA→ przyjmując że O= (0,0,0)
14 sty 20:17
kyrtap: v→ =(−1,0,0)
14 sty 20:18
kyrtap:
14 sty 20:26
kyrtap:
14 sty 20:35
kyrtap:
14 sty 20:45
kyrtap: i jeszcze jeno pokazać że równania parametryczne:
| ⎧ | x = 3− t + 2s | |
| ⎨ | y= −1 +t | ,
|
| ⎩ | z = 2+ t −3s | |
| | ⎧ | x = 4 + 3t+3s | |
| | ⎨ | y = t −s |
|
| | ⎩ | z = −2t −4s | |
jeżeli przedstawię te równania w postaci ogólnej i współczynniki A B C D będą te same to
pokazałem że równania te przedstawiają tę samą płaszczyznę?
14 sty 21:03
kyrtap:
14 sty 21:44
Mila:
Jeżeli [A,B,C ] || [A'B'C'] to płaszczyzny są równoległe.
Jeżeli mają jeden punkt wspólny to pokrywaja się.
Jeżeli po przekształceniach otrzymujesz to samo równanie to masz tę samą płaszczyznę.
1) π: x+y+z−10=0
2x+2y+2z−20=0 ta sama plaszczyzna
===================
2) Q: x+y+z−5=0
Q||π
14 sty 22:03
kyrtap: Mila a jak z zadaniem pierwszym
14 sty 22:16
kyrtap: Jutro będziesz?
14 sty 22:17
kyrtap: Nadal czekam
15 sty 17:47
kyrtap:
15 sty 20:09
Mila:

A=(−2,5,4)
Równanie ogólne płaszczyzny prostopadłej do osi OY
n
→=[0,1,0] wektor normalny płaszczyzny
π: 0*(x+2)+1*(y−5)+0*(z−4)=0⇔
π: y=5 ( w takim razie z , x∊R dowolne ?)
=================
Równanie parametryczne :
u||π , u
→=[0,0,4] || [0,0,1]
v
→||π, v
→=[2,0,0]|| [1,0,0]
P=(0,5,0)
x=0+0s+1t
y=5+0s+0t
z=0+1s+0t, t, s∊R
⇔
x=t
y=5
z=s
15 sty 21:01
kyrtap: Mila piękne dzięki jutro raniutko będę rozkminiał to
15 sty 22:00
kyrtap: nie czaję za bardzo tej analitycznej
15 sty 22:01
kyrtap:

Mila to jest ta cała płaszczyzna
15 sty 22:52
kyrtap: tylko taka powyginana
15 sty 22:52
kyrtap:

dobra ta

już mącę sobie w głowie
15 sty 22:58
kyrtap: Mila ? pytanko jeszcze tego zadania z pokazaniem ? sory że tak dużo pytam
15 sty 23:06
Mila:
?
15 sty 23:10
kyrtap: Jeżeli [A,B,C ] || [A'B'C'] to płaszczyzny są równoległe.( to jakoś zrozumiem)
Jeżeli mają jeden punkt wspólny to pokrywaja się.( mogłabyś to zobrazować na rysunku)
Jeżeli po przekształceniach otrzymujesz to samo równanie to masz tę samą płaszczyznę.
15 sty 23:10
Mila:
Jeżeli [A,B,C ] || [A'B'C'] i mają jeden punkt wspólny, to pokrywają się.
Niezbyt precyzyjnie tam się wyraziłam.22:03 Późna pora.
Wyjasniam.
Podobnie jak z prostymi.
k: 2x+y−5=0
m: 4x+2y−10=0
[2,1] || [4,2]
Możesz drugie równanie podzielić przez 2 i masz to samo równanie: 2x+y−5=0 proste pokrywaja
się.
Albo weźmiesz P(1,3)∊k
sprawdzam
4*1+2*3−10=4+6−10=0 proste rónoległe pokrywają się.
Ale w przypadku
n: 4x+2x−20=0 i [2,1] || [4,2]
4*1+2*3−20≠0⇔k||n i proste nie pokrywaja się.
15 sty 23:22
kyrtap: Czyli warunkiem aby dwie płaszczyzny lub dwie proste pokrywały się muszą ich wektory być
równoległe w przypadku płaszczyzn wektory normalne oraz ich równania ogólne były tej samej
postaci dobrze kumam
15 sty 23:29
Mila:
Dobrze.
15 sty 23:37
Mila:
Takie same równania po doprowadzeniu do najprostszej postaci.
15 sty 23:38
kyrtap: Śliczne dzięki, rozwiałaś wszelkie moje wątpliwości, ty Milu jakoś możesz to wszystko ładnie
zobrazować
15 sty 23:39
Mila:
Dobranoc.
15 sty 23:48
kyrtap: Dobranoc jeszcze raz dziękuje
15 sty 23:52
kyrtap: Mila wniosek z tego taki że jest błąd w zadaniu bo ani te dwie płaszczyzny nie mają
równoległych wektorów normalnych ani nie ich równania ogólne nie są takie same
16 sty 12:20
Mila:
Które płaszczyzny, napisz .
16 sty 17:54
kyrtap: zaraz
16 sty 18:01
kyrtap: pokażę może rozwiązanie
16 sty 18:01
kyrtap:
| | ⎧ | x = 3 − t +2s | |
| π1 : | ⎨ | y = −1 +t |
|
| | ⎩ | z = 2 + t − 3s | |
BA
→ = [−1,1,1]
CA
→ = [2,0,−3]
A = (3,−1,2)
n
1 → = BA
→ x CA
→ = −3i +2j − 2k − 3j = −3i − j − 2k ⇒ n
→ = [−3,−1,−2]
π
1 : −3(x−3) + (−1)(y+1) + (−2)(x−2) = 0
−3x + 9 − y − 1 − 2z +4 =0
−3x − y − 2z + 12 = 0
| | ⎧ | x = 4 + 3t + 3s | |
| π2 : | ⎨ | y = t −s |
|
| | ⎩ | z = −2t − 4s | |
ED
→ = [3,1,−2] , FD
→ = [3,−1,−4]
D = (4,0,0)
ED
→ x FD
→ = −4i − 6j − 3k − 3k − 2i + 12j = −6i + 6j − 6k ⇒ n
2→ = [−6,6,−6]
n
1→ i n
2 → nie są równoległe do siebie
π
2 : −6(x−4) + 6y − 6 z = 0
−6x + 6y − 6z + 24 = 0
stąd płaszczyzny nie przedstawiają tej samej płaszczyzny
16 sty 18:15
kyrtap: dobrze?
16 sty 18:42
Mila:
−6x + 6y − 6z + 24 = 0 /:(−6)
x−y+z−4=0
n1→=[−3,−1,−2]
n2→=[1,−1,1]
wektory nie są równoległe.
Poprosimy Graya'a o konsultację. Byc może ,źle to pamiętam.
Zadanie z 21:03.
16 sty 18:49
kyrtap: mi się wydaję że błąd w zadaniu

jak ja ogarnę analityczną strasznie dziwna jest
16 sty 18:51
Gray: Cześć. Jeżeli chodzi o zadania z 21:03 to to są różne płaszczyzny (nie są również równoległe).
16 sty 21:32
16 sty 21:33