analityczna
kyrtap: Znaleźć równanie krawędziowe prostej przechodzącej przez punkty (−3,4,1), B = (0,2,1). Jak się
do tego zabrać?
16 sty 15:43
AS: Zajrzeć do podręcznika (zeszytu) i poszukać
podstawowego wzoru a nie pytać się o elementarz.
16 sty 16:45
Mila:
Najpierw napisz równanie parametryczne prostej.
16 sty 17:20
Mila:
albo kierunkowe.
16 sty 17:21
Metis: Mila możesz zerknąć ?
274100
16 sty 17:25
kyrtap: o jaki elementarz , czytałem te wzory ale za cholerę nie wiem jak sobie tu poradzić
znam wzory i wiem jak doprowadzić do postaci parametrycznej
krawędziową postać też znam bo to jest układ równań dwóch równań ogólnych płaszczyznywowe
16 sty 17:52
kyrtap: mógłby ktoś pomóc z tym i zobrazować to czytam podręcznik skoczylasa i dalej nie wiem jak to
zrobić
16 sty 18:15
AS: A = (3,−4,1) , B = (0,2,1)
Równanie krawędziowe
| x − xo | | y − yo | | z − zo | |
| = |
| = |
| |
| a | | b | | c | |
gdzie [a,b,c] jest wektorem równoległym do prostej
a = 0 − 3 = −3 , b = 2 + 4 = 6 , c = 1 − 1 = 0 , w = [−3,6,0]
Równanie krawędziowe
| x − 3 | | y + 4 | | z − 1 | |
| = |
| = |
| |
| −3 | | 6 | | 0 | |
16 sty 18:26
kyrtap: AS mówisz do mnie o elementarzu a sam mylisz pojęcia gdzie sens gdzie logika ?
16 sty 18:30
Mila:
A(−3,4,1), B = (0,2,1).
1) wektor AB
AB
→=[3,−2,0] wektor kierunkowy prostej
Równanie parametryczne :
x=−3+3t
y=4−2t
z=1+0t,
t∊R
2) Równanie krawędziowe:
x=−3+3t
y=4−2t
z=1
2t=4−y
| | 1 | |
t=2− |
| y podstawiam do I równania |
| | 2 | |
| | 1 | | 3 | |
x=−3+3*(2− |
| y)⇔x=−3+6− |
| y |
| | 2 | | 2 | |
stąd:
2x+3y−6=0 dołączamy drugie równanie
z−1=0
16 sty 18:31
kyrtap: czyli równanie krawędziowe będzie miało postać
| ⎧ | 2x + 3y − 6 = 0 | |
| ⎩ | z − 1 = 0 |
|
16 sty 18:37
kyrtap:
16 sty 18:37
AS: O co chodzi? Pomyliłem współrzędne punktu A.
Miało być A = (−3,4,1) , B = (0,2,1)
Równanie krawędziowe
| x + 3 | | y − 4 | | z − 1 | |
| = |
| = |
| |
| 3 | | −2 | | 0 | |
Errare humanum est − tak mawiali starożytni.
16 sty 18:43
kyrtap: z tego co czytam w elementarzu to co zapisałeś jest postacią kierunkową prostej a nie
krawędziową
16 sty 18:45
kyrtap: Milu czyli to jest postać krawędziowa tak? ta co podałem?
16 sty 18:51
Mila:
Postać krawędziowa 18:37
16 sty 19:02
Mila:
AS podał postać kierunkową prostej.
Masz w takim razie 3 równania tej samej prostej.
16 sty 19:04
kyrtap: dzięki ślicznie teraz czekamy Milu na Graya odnośnie tamtego zadania
16 sty 19:08
AS: Proponuję takie rozwiązanie
mam dane dwa punkty,które wyznaczają prostą,
która jest wspólną krawędzią dwóch płaszczyzn.
Obieram trzeci punkt nie należący do tej krawędzi np. C(1,3,4)
Równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkty A,B i C ma
postać 6*x + 9*y − 5*z − 13 = 0
Dla innego punktu np. D(2,5,−4) mamy płaszczyznę
10*x + 15*y + 13*z − 43 = 0
Wtedy równaniem krawędziowym może być układ równań
6*x + 9*y − 5*z − 13 = 0
10*x + 15*y + 13*z − 43 = 0
16 sty 20:07
kyrtap:

proszę o sprawdzenie kolejnego zadania
Znaleźć równanie parametryczne i krawędziowe prostej przechodzącej przez punkt P = (3,−1,2) i
przecinającej prostopadle oś oy
znajduję sobie wektor u
→ = [0,5,0]
wiem też że aby znaleźć równanie w postaci parametrycznej potrzebuję wektora równoległego do
prostej
z warunku u
→ ◯ V
→ = 0 gdzie V
→ = [a,b,c] znajduje równanie jakie musi spełniać wektor V
→
aby był równoległy do prostej (czerwonej)
[0,5,0] ◯ [a,b,c] = 0
5b = 0
stąd mój wektor równoległy do prostej ma postać np: V
→ = [3,0,1]
i teraz mogę zapisać równanie parametryczne:
| ⎧ | 3 + 3t | |
| ⎨ | −1 + 0t | dobrze
|
| ⎩ | 2 + t | |
16 sty 20:42
kyrtap: ?
16 sty 21:12
kyrtap: ?
16 sty 21:23
kyrtap: ?
16 sty 21:44
Gray: Dobrze.
16 sty 21:54
kyrtap:
16 sty 21:58
Mila:
Współrzędne rzutu prostopadłego punktu P na oś Oy to P'=(0,−1,0)
PP'→=[−3,0,−2] to jest wektor równoległy do szukanej prostej
k→=[−3,0,−2] albo moze być [3,0,2] wektor kierunkowy prostej
x=3+3t
y=−1
z=2+2t, t∊R
16 sty 22:00
Gray: Jasne; moja pomyłka − nie zauważyłem braku tej 2. Ta prosta, którą wyznaczyłeś jest prostopadła
do osi Oy i przechodzi przez punkt (−3,−1,2), ale nie przecina osi Oy.
17 sty 10:28
Mila:
Witaj Gray. Na rowerku byłeś, czy u Ciebie pada. U mnie pogoda rowerowa. Śmieszna zima.
17 sty 16:17
Gray: Cześć Mila. Nie, nie byłem na rowerku. Pogoda faktycznie rowerowa, ale z czasem kiepsko.
17 sty 16:37