matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz pochodne cząstkowe
Mythic:
Co tutaj zrobić z tym tangensem
Bo ja nie wiem jak się zachować?
sinx
x
f(x,y)=
− tg
3
2y
2y
5 gru 12:40
Jerzy:
nic nie rób , tylko licz pochodne cząstkowe
5 gru 12:41
Jerzy:
popatrz tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/forum/308554.html
5 gru 12:47
Jerzy:
cosx
1
1
f'
x
=
− 3*tg
2
(x/2y)*
*
2y
cos
2
(x/2y)
2y
5 gru 12:55
Jerzy:
sinx
1
x
f'
y
= −
− 3*tg
2
(x/2y)*
*(−
)
2y
2
cos
2
(x/2y)
2y
2
5 gru 12:59