WEKTORY
ola: Sprawdzić, czy trójkąt o wierzchołkach A(1,2,3), B(2,−1,1) i C (0,−1,0) jest prostokątny.
4 gru 20:18
daras: na który wierzchołek stawiasz
4 gru 20:25
ola: nie mam pojęcia... w odpowiedziach ze zbioru zadań jest B :v ale to odpowiedzii xd nie wiem
jak to ugryźć
4 gru 20:28
daras: o iloczynie skalarnym słyszałaś ?
4 gru 20:32
ola: tak

wektor AB= B−A,
BC= B−C, AC= C−A, dobrze myśle ?i teraz policzyć ich długości, a potem pitagoras i mam
odpowiedz, czy jest prostokątny
lub użyć wzoru a o b = 0, to wektor a jest prostopadły do wektora b.. ?
4 gru 20:48
4 gru 21:05
ola: no to o to mi chodzilo

tylko sobie wymyśliłam że pitagoras tez przejdzie

no i wyszło

zakręciłam się w tym jak klocek w przeręblu, niepotrzebnie

i dziękuje
4 gru 21:28
daras: Pitagoras byłby dłuższy, bo trzeba by obliczyć długości wszystkich boków
5 gru 14:13