Oblicz
Natalia: |x3−3x2+3x−1| = x2 −2x+1
x3 3x2 +3x −1 = x2 −2x+1 i x3 −3x2 + 3x −1 = −x2 +2x −1
Dobrze rozpisałam ? Jeżeli tak to po przeniesieniu wyrażeń z prawej strony na lewą jak to dalej
wyliczyć ?
4 gru 18:23
J:
żle najpierw założenie
4 gru 18:25
J:
i obydwie strony sprowadż do postaci iloczynowej
4 gru 18:28
4 gru 18:28
Natalia: Jakie założenie ? Mógłby mi ktoś to rozpisać ?
4 gru 18:32
ax:
zauważ, że w module masz |(x−1)
3|
musisz więc "zabawić się" z nim w przedziałach
4 gru 18:34
J:
prawa strona nieujemna
4 gru 18:35
Natalia: Jak w przedziałach ?
4 gru 18:38
J:
jedyne rozwiązanie: x = 1
4 gru 18:53
Natalia: Nie bardzo rozumiem
4 gru 18:54
Natalia: Według książki wyjdzie x=0 x=1 i x=2
4 gru 18:55
J:
no racja
4 gru 18:59
Natalia: @J rozpiszesz,?
4 gru 19:40
ax:
1o dla x<1
−x3+3x2−3x+1−x2+2x−1=0
−x3+2x2−x=0
−x(x2−2x+1)=0
−x(x−1)2=0
... w tym przedziale tylko x1=0
2o dla x≥1
x3−3x2+3x−1−x2+2x−1=0
x3−4x2+5x−2=0
i w tym przedziale
x2=1 x3=2
4 gru 19:46
Natalia: Dziękuję bardzo !
4 gru 19:55
ax:
4 gru 20:11