pochod
Dop: Oblicz pochodną funkcji w punkcie x
0.
f(x)=3x
2−2x+1 , x
0=−1
bez uzycia definicji
4 gru 17:50
Benny: f'(x)=6x−2
f'(−1)=−8
4 gru 17:54
Dop: na podstawie definicji wychodzi mi inny wynik:
lim f(x)−f(−1) przez x−x0
x−>−1
f(−1)=3+2+1=6
lim 3x2−2x+1−6 przez x+1
x−>−1
lim 3x2−2x−5 przez x+1
x−>−1
Podstawiam x i wychodzi mi symbol nieoznaczony.
Rozkładam 3x2−2x−5 = (x+1)(x−5/3) , skracam i mam
lim x−5/3 = −1−5/3 =−8/3
x−>−1
4 gru 18:00
4 gru 18:00
Benny: | | 3(x+h)2−2(x+h)+1−3x2+2x−1 | | 3x2+6xh+3h2−2x−2h−3x2+2x | |
z def.limh→0 |
| =limh→0 |
| = |
| | h | | h | |
=lim
h→06x+3h−2=6x−2
4 gru 18:04
Dop: Gdzie ja robie bład?
4 gru 18:25
Dop: ?
4 gru 18:33
Borat: Benny napisał h−>0 a jak jest u Ciebie?
4 gru 18:42
Borat: jak liczysz coś w punkcie to zawsze to coś dąży do zera
4 gru 18:44
Dop: Definicja jest taka:
x−>x
0
f(x)=3x
2−2x+1
f(x
0)=3x
02−2x
0+1 ⇔ f(−1)=3*(−1)
2−2*(−1)+1= 3*1+2+1 = 6
f(−1)=6
Podstawiam:
| f(x)−f(x0 | | 3x2−2x+1−6 | |
| ⇔ |
| |
| x−x0 | | x−(−1 | |
| 3x2−2x−5 | | (x−5/3)(x+1) | |
| = |
| = x−5/3 |
| x+1 | | x+1 | |
lim x−5/3 = −1−5/3 = −8/3
x−>−1
4 gru 18:45
Benny: Wymnóż sobie licznik i sprawdź czy masz to samo po prawej i po lewej.
4 gru 18:47
Dop: zle rozłozyłem
4 gru 18:48
Borat: ja bym to zapisał tak:
limf(x0+Δx) − f(x)Δx
Δx−>0
4 gru 18:49
4 gru 18:49
Borat: Δx −> 0 ponieważ zmianę przyrostu wartości liczymy dla przyrostu argumentów zatem zmniejszając
przyrost argumentów do nieskończenie małej wartości jesteśmy w stanie obliczyć szybkość
przyrostu wartości dokładnie w tym punkcie
4 gru 18:51
Dop: dobra borat ogarnij sie tamta forma jest analogiczna zle rozłozyłem
4 gru 18:52
Borat: Jeśli chcesz nauczyć się robić pochodne to musisz zrozumieć ich istotę a nie liczyć schematami
nie wiedząc co skąd się bierze tak naprawdę. Matmy nie da się nauczyć na pamięć tylko trzeba
ją zrozumieć

Polecam taką formę definicji jaką widać na screenie, wtedy Ci się nie pomylą
oznaczenia.
4 gru 18:55