Rozwiąż nierówności
Machoń: 1.a) 3x2+14x−5≥0
b) −2x2−7x+4<0
2.a) |ϰ+3|>4
b) |ϰ−5|≤7
4 gru 13:21
J:
i gdzie problem ?
4 gru 13:24
Machoń: to są dwa zadania z Prac Kontrolnych z LO, muszę przygotować na jutro nie mam czasu na
ogarnięcie tego... Jeśli ktoś był by w stanie to rozwiązać bede wdzięczny.
4 gru 13:26
J:
wcześnie sobie przzypomniałeś/aś
potarfisz policzyc Δ dla 1a) ?
4 gru 13:28
Machoń: Nie. Szkoła zaoczna a tu dom praca i zawaliłem pierwszy semestr
4 gru 13:30
J:
masz 2)
a) Ix+3I > 4 ⇔ x + 3 > 4 lub x + 3 < − 4 ⇔ x > 1 lub x < − 7
b) Ix−5I ≤ 7 ⇔ − 7 ≤ x − 5 ≤ 7 ⇔ − 2 ≤ x ≤ 12
4 gru 13:33
4 gru 13:35
Janek191:

1 a)
3 x
2 + 14 x − 5 ≥ 0
Δ = 14
2 − 4*3*(−5) = 196 + 60 = 256
√Δ = 16
| | − 14 − 16 | | − 30 | |
x1 = |
| = |
| = − 5 |
| | 2*3 | | 6 | |
| | − 14 + 16 | | 2 | | 1 | |
x2 = |
| = |
| = |
| |
| | 6 | | 6 | | 3 | |
a = 3 > 0 więc ramiona paraboli są skierowane ku górze
i dlatego 3 x
2 + 14 x − 5 ≥ 0
| | 1 | |
gdy x ∊ ( − ∞ ; −5 >∪ < |
| ; +∞ ) |
| | 3 | |
==========================
Patrz też na wykres:
4 gru 14:57