Udowodnij (funkcja wymierna)
DreadScoot: | | a2 | | b2 | | c2 | |
Udowodnij, że jeśli a,b,c∊R\{0} oraz a+b+c=0 to |
| + |
| + |
| =3 |
| | bc | | ac | | ab | |
4 gru 11:57
ICSP: Wskazówka :
Rozłóż na czynniki wyrażenie :
a3 + b3 + c3 − 3abc.
4 gru 16:10
DreadScoot: Doszedłem do tej postaci, ale nie wiedziałem co z tym zrobić, dzięki !
4 gru 16:37
DreadScoot: a(a2−bc)+b(b2−ac)+c(c2−ab)=0 i co dalej ?
4 gru 16:46
DreadScoot: Przyrównać poszczególne nawiasy do współczynników z założenia a+b+c=0 ?
4 gru 16:47
DreadScoot: Właśnie się zorientowałem, że to nie ma sensu
4 gru 16:49
4 gru 16:53
ICSP: i po wpisie Bennego masz zadanie gotowe. Wystarczy podstawić oraz podzielić przez abc
które z załozeń jest różne od 0 więc dzielenie ma sens.
4 gru 17:03
DreadScoot: Z tym, że to podstawianie to jest dla mnie totalna abstrakcja, a w tym wpisie kolega Vax w
ogóle nie tłumaczy tego co robi. Nie specjalnie mi to pomaga
4 gru 17:08
DreadScoot: Mówiąc wprost nie rozumiem jak z a3+b3+c3−3abc wyciągnąć to a+b+c
4 gru 17:17
ICSP: Masz podany rozkład :
a
3 + b
3 + c
3 − 3abc = (a+b+c)(a
2 + b
2 + c
2 − ac − bc − ab)
i dodatkowo wiesz, że a+b+c = 0
Z tych dwóch informacji musisz wyciagnąc równośc:
| a2 | | b2 | | c2 | |
| + |
| + |
| = 3 |
| bc | | ac | | ab | |
4 gru 17:40
PW: A ja lubię wzór
(a+b+c)3 = a3+b3+c3 + 3(a+b)(a+c)(b+c)
(kto nie wierzy niech liczy).
Podstawienie a+b = −c, a+c = −b, b+c = −a wynikające z założenia a+b+c = 0 daje
0 = a3+b3+c3 − 3cba
a3+b3+c3 = 3abc;
podzielenie obu stron przez abc≠0 kończy dowód.
4 gru 23:43