rozkład na czynniki
bigos: rozłóż na czynniki
a3 + b3 + c3 − 3abc
23 paź 20:34
Vax: (a+b+c)(a2+b2+c2−ab−ac−bc)
23 paź 20:38
bigos: a jakieś szczegóły

bo dalej nie kumam
23 paź 20:44
Vax: Podstawmy p=a+b+c , q=ab+ac+bc , r=abc, zdefiniujmy wielomian:
W(t) = (t−a)(t−b)(t−c) = t3−pt2+qt−r
Wówczas:
{0 = W(a) = a3−a2(a+b+c)+a(ab+ac+bc)−abc
{0 = W(b) = b3−b2(a+b+c)+b(ab+ac+bc)−abc
{0 = W(c) = c3−c2(a+b+c)+c(ab+ac+bc)−abc
Dodajemy stronami:
a3+b3+c3−(a+b+c)(a2+b2+c2)+(a+b+c)(ab+ac+bc)−3abc = 0
a3+b3+c3−3abc = (a+b+c)(a2+b2+c2)−(a+b+c)(ab+ac+bc)
a3+b3+c3−3abc = (a+b+c)(a2+b2+c2−ab−ac−bc)
23 paź 20:50
bigos: dalej nic nie kumam
mając tylko a3 + b3 + c3 − 3abc
skąd bierzesz
q=ab+ac+bc
23 paź 20:55
Vax: Podstawiam sobie dla ułatwienia, możesz nie podstawiać.
23 paź 20:59
bigos: no ale dlaczego akurat
ab+ac+bc
skąd coś takiego wziąłeś
23 paź 21:01
Vax: Wymnóż (t−a)(t−b)(t−c) i pogrupuj, przyjmując za niewiadomą t.
23 paź 21:04
bigos: ale ja nie kumam nic z tego co tam napisałeś, mógłbyś to jakoś rozjaśnić
nie mam poco mnożyć jak nie wiem dlaczego mnożę akurat tak a nie inaczej
23 paź 21:06
Vax: To może inaczej, to co pokazałem wyżej to dosyć uniwersalny sposób, jeżeli chcesz konkretnie do
tego przykładu to możesz tak:
a3+b3+c3 − 3abc = (a+b+c)(a2+b2+c2)−(a2b+a2c+b2a+b2c+c2a+c2b)−3abc =
(a+b+c)(a2+b2+c2)−((a+b+c)(ab+ac+bc)−3abc)−3abc =
(a+b+c)(a2+b2+c2)−(a+b+c)(ab+ac+bc)+3abc−3abc = (a+b+c)(a2+b2+c2−ab−ac−bc)
Po prostu dążymy do tego, żeby przedstawić nasze wyrażenie za pomocą wielomianów podstawowych:
a+b+c , ab+ac+bc , abc.
23 paź 21:13
bigos: nie chce konkretnie pod ten chce się nauczyć rozwiązywać takie rzeczy
ale ten "uniwersalny sposób napisałeś tak że nie wiem co skąd wziąłeś
23 paź 21:16
bigos: na przykład to
(t−a)(t−b)(t−c)
skąd to się wzięło chociaż w tym drugi przykładzie tez mam sie problem ogarnąć
ja mam rozw w książce ale kompletnie go nie kumam
dlatego napisałem tutaj żeby ktoś mi to wytłumaczył
23 paź 21:18
bigos: to mogę prosić o jakieś wytłumaczenie tego wszystkiego czy nie
23 paź 21:34
LunaL21: Dzięki Ci wielkie Vax =) Wreszcie zrozumiałam =)
8 paź 22:41