Wyznacz dziedzinę i zbiór wartości funkcji.
abc322: Wyznacz dziedzinę i zbiór wartości funkcji:
1.f(x)=2k+3
4. f(x)=
√x2−1
6. f(x)=
√cosx
7. f(x)=3log(y
2−4)
8. f(x)=2 log(z−1)+log(z+1)
9. f(x)=log(przy podstawie 2) x+
3√−x
| x | |
10. f(x)=log(przy podstawie 2) |
| |
| x+1 | |
Bardzo proszę o szczegółowe rozpisanie, szczególnie obliczania zbioru wartości.
4 gru 10:34
J:
co od siebie ?
4 gru 10:34
abc322: Dziedzina w
2. R/ [5]
3. R/[0,1]
4. (−nieskończoność, −1> , <1, +nieskończoność)
Może to w czymś pomoże. Nie mam jednak pewności czy dobrze to rozwiązałem.
4 gru 10:41
J:
1) źle
3) źle
4 gru 10:44
abc322: Czy mógłbyś napisać jak to prawidłowo rozwiązać. Szczególnie jak obliczyć Zw.
4 gru 10:47
J:
1) co to za funkcja ?
4 gru 10:49
abc322: Należy to traktować w taki sposób
f(x)=2x+3
W pozostałych przykładach jest ten sam błąd.
4 gru 10:52
J:
nie o to chodzi ...jaka to jest funkcja ?
4 gru 10:54
abc322: Poprawiam żeby wszystko było jasne
7. f(x)=3log(x2−4)
8. f(x)=2 log(x−1)+log(x+1)
4 gru 10:55
abc322: Funkcja liniowa
4 gru 10:58
J:
no ... więc jaka jest jej dziedzina ?
4 gru 10:58
abc322: Od −nieskończoności do +
Teraz załapałem.
4 gru 11:00
J:
dobra
popraw 3)
4 gru 11:03
abc322: Wychodzi mi tak więc nie wiem co jest nie tak.
x2−x≠0
x(x−1)≠0
x=0 v x−1=0
x=1
4 gru 11:09
J:
sorry... to ja źle popatrzyłem
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
teraz 6)
4 gru 11:10
abc322: No właśnie tylko co z tym cosinusem mam zrobić?
cosx⩾0
4 gru 11:14
4 gru 11:17
abc322: Dzięki.
Tylko jak mam to w obliczeniach przedstawić, jak do tego doszedłem?
4 gru 11:22
J:
cosx ≥ 0 ⇔ x ∊ [−π/2 + 2kπ ; π/2 + 2kπ]
4 gru 11:23
abc322: Dzięki
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
A w 7) robię to w ten sposób:
y
2−4=0
y=2 v −2
4 gru 11:29
J:
co Ty wypisujesz ? .. jaka musi być liczba logarytmowana ?
4 gru 11:31
abc322: 10
x=(y2−4)
Tak to obliczam
![](emots/2/pytajnik.gif)
Bo już nie mam pojęcia..
4 gru 11:37
abc322: Nie może być dodatnia.
4 gru 11:39
abc322: Sorry błąd musi byc dodatnia.
4 gru 11:39
abc322:
y2−4>0
y2>4
y>2 v y<−2
4 gru 11:49
J:
tylko zmień y na x
D = (−∞,−2) U (2,+∞)
4 gru 11:51