Koło
Ola: Środek sfery o promieniu 4 należy do sfery o promieniu 3. Oblicz długość okręgu będącego
częścią wspólną obu tych sfer.
3 gru 23:35
3 gru 23:38
3 gru 23:42
Janek191:

x
2 + r
2 = 4
2 = 16
x + y = 3 ⇒ y = 3 − x
y
2 + r
2 = 3
2 = 9
x
2 − y
2 = 16 − 9 = 7
x
2 − ( 3 − x)
2 = 7
x
2 − ( 9 − 6 x + x
2) = 7
6 x − 9 = 7
6 x = 16
więc
| | 64 | | 144 − 64 | | 80 | | 16*5 | |
r2 = 16 − x2 = 16 − |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 9 | | 9 | | 9 | | 9 | |
Długość okręgu
==================
3 gru 23:48
Ola: Dzieki wielkie
3 gru 23:51
murarz tynkarz akrobata: Witam. Trochę odkopie zadanie. W treści mamy polecenie aby obliczyć długośc okręgu będącego
częścią wspólną obu tych sfer. Według mnie to powinno znaczyć że liczymy tylko ten kawałek
okręgu który znajduje się w środku sfery o promieniu r=4. Mógłby mi ktoś wytłumaczyc co
rozumiemy pod pojęciem "długośc okręgu będąca częścią wspólną obu sfer?🙂
17 lis 19:56
Adamm: dwie sfery przecinają się tworząc okrąg, mamy policzyć jego długość
wydaje mi się że mylisz pojęcie sfery z pojęciem kuli
17 lis 20:05
murarz tynkarz akrobata: Tzn liczymy okrąg tego koła które jest pośrodku. Tyle że to nie jest koło tylko jajo,
17 lis 20:49
Adamm: nie, mamy policzyć długość okręgu, zapoznaj się dokładnie z pojęciami
1. koło
2. okrąg
3. sfera
4. kula
to wszystko się od siebie różni
17 lis 20:57
murarz tynkarz akrobata: Ok, już wiem thx
17 lis 21:47