Dany jest trójkąt ABC, gdzie A(-2,3), B(-2,2), C(2,0). Wyznacz:
Sergio: Dany jest trójkąt ABC, gdzie A(−2,3), B(−2,2), C(2,0). Wyznacz:
a)równania ogólne prostych zawierających boki tego trójkąta
b)długości wysokości tego trójkąta
3 gru 18:33
5-latek: a) nie potrafisz napisac równania prostej przechodzącej [rzez 2 punkty ?
b) wzor na odleglosc puntu od prostej
3 gru 18:35
Sergio: więc zaczynam od równania 2=−2a+b
0=2a+b teraz mam odjąć ?
3 gru 18:36
Sergio: b)wzór Ax+Bx+C=0 najpierw chcę a zrobić później do b przejdę
3 gru 18:37
Janek191:

a) W czym problem ?
Równania prostych przechodzących przez dwa punkty.
Np. pr. AB : x = − 2
czyli x + 2 = 0
3 gru 18:38
Sergio: teraz bc i cb?
3 gru 18:42
Janek191:
pr BC i pr AC
3 gru 18:43
5-latek:

Najpierw to należy zrobić rysunek
Rownanie prostej AB już widzisz czyli x=−2 masz wyzxnaczyc równanie prostej AC (czyli prostej
przechodzącej przez punty A i c i równanie prostej BC czyli równanie prostej przechodzącej
przez punty B i C
https://matematykaszkolna.pl/strona/1223.html
3 gru 18:43
5-latek: Mój rysunek jest zły (zle zaznaczyłem punkt C
Patrz na rysunek
Janka 191 czesc
3 gru 18:45
Sergio: 0−2y=−2x+2
3 gru 18:54
Sergio: dalej uprościć pewnie
3 gru 18:54
Sergio: −2x+1 BC
3 gru 18:58
5-latek: Jeszcze raz do policzenia prosta BC
Masz wzor jak napisac rownie prostej
Liczymy prosta BC
B=(−2,2) i C= (2,0)
czyli x1=−2 x2= 2
y1= 2 y2=0
Podstawiaj i licz
3 gru 19:03
Janek191:
Co to za zapisy ?
Ax + By + C = 0
pr BC :
B = (− 2; 2) C = ( 2; 0)
Np.
y =a x + b
2 = − 2a + b
0 = 2a + b
−−−−−−−−− dodajemy stronami
2 = 2 b
b = 1
2a = − b = − 1
a = − 0,5
y = − 0,5 x + 1
===============
lub
0,5 x + y − 1 = 0 / * 2
x + 2 y − 2 = 0
==========
3 gru 19:04
Sergio: 2x+y−4=0
3 gru 19:05
Sergio: Janek191 ja chciałem tym wzorem (x2−x1)(y−y1)=(y2−y1) (x−x1) coś nie wychodzi
3 gru 19:07
Janek191:
Co to za prosta ?
3 gru 19:07
Sergio: BC i 2x+y−4=0 źle obliczam coś
3 gru 19:08
Sergio: może ktoś obliczyć (x2−x1)(y−y1)=(y2−y1) (x−x1) tym wzorem BC
3 gru 19:15
Janek191:
Najprostszy jest sposób z 19.04
3 gru 19:18
Janek191:
| | y2 − y1 | |
y − y1 = |
| *(x − x1) |
| | x2 − x1 | |
B = ( −2 ; 2) C = ( 2; 0)
więc
| | 0 − 2 | |
y − 2 = |
| *( x + 2) |
| | 2 − (−2) | |
y = −0,5*( x + 2) + 2
y = − 0,5 x − 1 + 2
y = −0,5 x + 1 − pr. BC
===========
lub
0,5 x + y − 1 = 0 / * 2
x + 2 y − 2 = 0
===========
3 gru 19:23