zad z stereometrii
jest ktory jest: dany jest ostrosłup prawidłowy trójkatny krawedz boczna tworzy z plaszczyzna podstawy kat 60
stopni promien okregu opisanego na podstawie jest rowny 6.Oblicz V i pole pow.bocznej bryly
3 gru 13:16
J:
zacznij od obliczenia krawędzi podstawy: a
3 gru 13:19
jest ktory jest: jak ?
3 gru 13:25
Bogdan:
| | 1 | | 1 | |
r = |
| R = 3, |
| a√3 = 6 /*√3 ⇒ a = 6√3 |
| | 2 | | 3 | |
Z własności trójkąta prostokątnego o kącie ostrym 60
o: H = 6
√3
Z twierdzenia Pitagorasa: h =
√H2 + r2
3 gru 13:26
J:
| | a√3 | |
promień okręgu opisanego stanowi 2/3 wysokośći podstawy h , potem: h = |
| |
| | 2 | |
i stąd wyliczysz: a
3 gru 13:27
jest ktory jest: ale dlazccego r=1/2R
3 gru 13:29
J:
bo środek okręgu opisanego dzieli wysokość w stosunku 1 : 2
3 gru 13:30
Bogdan:
a jaki jest związek między długościami promieni okręgu opisanego na trójkącie równobocznym
i wpisanego w ten trójkąt?
3 gru 13:31
jest ktory jest: a jeszce dlaczeego krawedz =12
3 gru 13:31
J:
| 6 | | 1 | |
| = sin30o = |
| ⇔ k = 12 |
| k | | 2 | |
3 gru 13:32
Bogdan:

Materiał II klasy gimnazjum
3 gru 13:37
3 gru 13:40
jest ktory jest: ale dlaczego dzieli duze R na pol a nie na 1/3
3 gru 13:41
J:
weż poczytaj trochę o własnościach trójkąta równobocznego
3 gru 13:48
jest ktory jest: dziękujęęę
3 gru 13:51