Dany jest trójkąt równoboczny ABC, w którym punkt D jest środkiem boku AB. Przez
Royal: Dany jest trójkąt równoboczny ABC, w którym punkt D jest środkiem boku AB. Przez punkt
D poprowadzono prostą pod kątem do boku AB, która przecięła bok BC w punkcie E takim,
że pole trójkąta BDE jest równe 18 pola trójkąta ABC. Wykaż, że α = 30°.
Proszę o pomoc. Jest to zadanie 14 z matury rozszerzonej próbnej z Operonu. W kluczu odpowiedzi
niestety jest sposób, którego nie rozumiem, a wiem, że jest około trzech sposobów żeby zrobić
to zadanie.
1 gru 19:47
Royal: #odświeżam
1 gru 20:09
Royal: Pabc = a2√34
Pbde = a2√332
h= a√38
Co teraz?
1 gru 20:24
1 gru 20:37
Tadeusz:

to inny sposób ... nie wiem czy łatwiejszy
| | a2√3 | | a2√3 | |
SΔABC= |
| SΔDBF= |
| |
| | 4 | | 32 | |
| | 1 | | a | | ax√3 | |
ale jednocześnie SΔDBF= |
| * |
| *x*sin60o= |
| |
| | 2 | | 2 | | 8 | |
stąd x=a/4
z twierdzenia cosinusów
| | a2 | | a2 | | a | | a | | a√3 | |
y2= |
| + |
| −2* |
| * |
| cos60o ⇒ y= |
| |
| | 4 | | 16 | | 2 | | 4 | | 4 | |
z twierdzenia sinusów
| x | | y | | a | | | |
| = |
| ⇒ |
| = |
| |
| sinα | | sin60o | | 4sinα | | | |
1 gru 20:46
1 gru 21:16