monotonicznosc pochodne
p: Zbadaj monotonicznosc funkcji y=ex/x2−1 . Df to R z wykluczeniem 1 i −1 , czy tak ?
1 gru 12:41
J:
tak
1 gru 12:42
p: a teraz pochodna tylko mam pytanie czy pochodna z e−x to e−x ?
1 gru 12:46
J:
a gdzie tam masz: e−x ?
1 gru 12:47
p: w liczniku jest

ja tam moze zgubilam ten minus ale tam jest e
−x/x
2−1
1 gru 12:49
J:
(e−x)' = −e−x
1 gru 12:50
p: e do potegi −x w liczniku
1 gru 12:50
p: aha dziekuje

zaraz postaram sie obliczyc pochodna
1 gru 12:50
p: czyli mi wyszlo ze pochodna jest rowna −x2e−x+e−2xe−x/(x2−1)2
1 gru 12:53
p: byc moze cos zle obliczylam , jesli tak prosze mnie poprawic
1 gru 12:54
J:
| | e−x(x2 + 2x − 1) | |
chaos ... f'(x) = − |
| |
| | (x2 − 1)2 | |
1 gru 12:56
p: pochodna z 1 to 0 ? wiec na oncu w liczniku powinno byc 0 , nie tak ?
1 gru 13:00
p: aha juz znalazlam
1 gru 13:00
p: no tak i teraz musze przyrownac do zera ?
1 gru 13:00
J:
nie ... ta jedynka bierze się z wyłączenia: e−x przed nawias
1 gru 13:01
p: i teraz przyrownuje do zera ta pochodna ?
1 gru 13:02
J:
nic nie musisz przyrównywać do 0 , bo nikt nie pyta ekstrema lokalne
1 gru 13:02
p: w liczniku jest rownanie kwadratowe czyli delta tak ?
1 gru 13:03
J:
masz badać znak pochodnej , a on zależy od znaku wyrażenia: x2 + 2x − 1,
więc analizuj ( Δ jest przydatna )
1 gru 13:05
p: czyli x=−2√2 i x= √2/2 .
1 gru 13:08
p: z delty
1 gru 13:08
J:
i co dalej ?
1 gru 13:09
p: nie wiem tego , musze wyznaczyc kiedy rosnie i kiedy funkcja maleje
1 gru 13:15
J:
aby to stwierdzić musisz ustalić, kiedy pochodna jest dodatnia, a kiedy ujemna
1 gru 13:17
p: pochodna jest dodatnia kiedy jest x= √2/2 .a ujemna x=−2√2
1 gru 13:21
J:
nie ..wtedy równa = 0
1 gru 13:22
p: aha czyli teraz tez nie rozumiem , jakie sa przedzialy monotonicznosci
1 gru 13:23
J:
naszkicuj wykres pochodnej
1 gru 13:26
J:
nie pochodnej .. tylko : x2 + 2x − 1
1 gru 13:29
p:
1 gru 13:38
p: taki wykres ?
1 gru 13:38
J:
rozumiem,że przecina oś OX w dwóch punktach....kiedy wyrażenie jest dodatnie, a kiedy ujemne ?
1 gru 13:40
p: tego nie wiem
1 gru 13:41
J:
dla jakich x wykres leży nad osią OX ( jest dodatnie) , dla jakich pod ( jest ujemne ) ?
1 gru 13:42
p: nie lezy pod osią , tylko nad osią
1 gru 13:43
J:
bzdura ... przecież ma dwa miejsca zerowe
1 gru 13:46
p: no tak , ma dwa miejsca zerowe pod osia te z minus 2√2 a nad osia ox to jest x=√2/2 , tak ?
1 gru 13:48
J:

czarne kropki to miejsca zerowe..
kiedy : x
2 + 2x − 1 jest dodatnie, a kiedy ujemne ?
1 gru 13:58
p: dodatnie jest od − nieskonczonosci do czarnej kropki i od drugiej czarnej do + nieksonczonosci
1 gru 14:05
p: a ujemne jest od czarnej kropki pierwszej do drugiej czarnej kropki
1 gru 14:05
p: czyli dodatnie od 0 nieskonczonosc do − pierwiastek z 2 i od pierwiastek z 2/2 a ujemne od −2√2
do √2/2
1 gru 14:11
p: czy tak ?
1 gru 14:11
p: jesli nie to bardzo prosze o podanie poprawnej odpowiedzi
1 gru 14:12
J:
oblicz " ile wynoszą kropki "
1 gru 14:13
p: te kropki to są te wartosci ktore obliczylam z delty tak ? x1 , x2 x1= √2/2 . x2=−2√2
1 gru 14:14
J:
źle obliczyłaś
1 gru 14:20
p: gdzie jest błąd ? nie moge go znalezc
1 gru 14:26
J:
ile wynosi Δ ?
1 gru 14:35
p: deltA WYNOSI pierwiastek z 8
1 gru 14:36
p: chyba ze zle obliczylam
1 gru 14:37
J:
Δ = 2√2 .. .teraz: x1 = ? , x2 = ?
1 gru 14:38
p: x1 = −2√2 a x2= √2/2 , żle to jest ? wydaje mi sie ze dobrze oblizylam
1 gru 14:49
1 gru 14:50
p: tak obliczylam wg tych wzorów ,
1 gru 14:51
p: i jest błąd ? mnie sie wydaje ze ok sa obliczone miejsca zerowe
1 gru 14:52
J:
to pokaż te swoje obliczenia
1 gru 14:52
p: x1= −2−2√2/2*1 = −4√2/2 = − 2√2
x2==2+2√2/2*1= √2/2
tak obliczyłam
1 gru 14:54
J:
Ty studiejesz i dla Ciebie : − 2 − 2√2 = −4√2 ? ... jestem w szoku
1 gru 15:00
p: to nie wiem jak powinno być ...
1 gru 15:01
J:
| | −2 + 2√2 | |
x1 = |
| = − 1 + √2 |
| | 2 | |
x
2 = ... licz
1 gru 15:17
p: x2= −4 + √2/2 , tak ?
1 gru 15:22
J:
a skąd masz − 4 ?
1 gru 15:24
mamniewidzialnylogin: tak
1 gru 15:25
p: −2 − 2
1 gru 15:26
J:
| | −b −√Δ | | −2 − 2√2 | |
napij się wody ... x2 = |
| = |
| = −1 − √2 |
| | 2a | | 2 | |
1 gru 15:28
p: i to są te miejsca zerowe ?
1 gru 15:30
J:
tak, to są te czarne kropki.. teraz zauważ,że pochodna jest dodatnia , gdy trójmian jest ujemny
i odwrotnie ... i mozesz okreslać monotonoczność funkcji
1 gru 15:35