Robin:
W pojemniku o kształcie wacla o promieniu podstawy R=8 uimieszczono 2 kule o promieniu r=5 w ten sposób że są do siebie styczne i każda z nich dotyka powierzchni bocznej walca. Jaka co najmniej musi być wysokośc walca by kule się zmieściły. Obl objętość walca. Do tego zadania jest podany rysunek, ale myśle że bez też da rade.
CZy moge to zrobić tak
najpierw obliczając min wysokość walca to robie:
Vw > 2Vk
π r
2h > 2(4πr
3)
h> ok 5,2083
h (min) = zaokrągliłem 5,21
i teraz żeby obilczyć V to poprostu podstawiam;d
Nie wiem dlaczgo tak zrobiłem ale to taki spontan i już czy dobrze to nie wiem i o to pytam
29 sty 13:53
Jakub:
Hmm..., policzyłeś że h>5,21 i z tym się zgadzam, tyle że nie jest to dokładnie minimalna wartość wysokości. Czyli oszacowałeś dobrze, ale można lepiej, a nawet trzeba bo w zadaniu piszą "Jaka co najmniej ..."
Aha zły wzór wziąłeś na objętość kuli
1005, ale to drobiazg.
Ja bym jednak skorzystał z rysunku. Narysowałem sobie walec. Na dole po lewej jedna kula leży na dnie oparta o lewą stronę walca, po prawej druga kula jest oparta na pierwszej i o prawą stronę walca (jest położona wyżej. Rysujesz promienie r=5. Narysuj odcinek łączący kule. Jego długość to 2r. Jak dobrze to sobie rozrysujesz to na środku wyjdzie ci trójkąt prostokątny i z tw. Pitagorasa, wyliczysz pionową przyprostokątną tego trójkąta. Do tego dodasz dwa promienie i będziesz miał minimalną wysokość.
29 sty 14:29
Robin:
hmm , spróbuje, ale nie wiem na razie wizji ;d
29 sty 16:10
Gość:
w takim razie doc zego podany jest promien walca
29 sty 17:10
Gość:
czyli min. wysyokosc walca musi wynosic 5√3 +10?
29 sty 17:12
Gość:
promień walca podany jest do obliczenia objętości tego walca.
29 sty 18:21
Jakub:
Gościu

w tym trójkącie dolna przyprostokątna wychodzi 16-5-5=6, no
i z tw. Pitagorasa druga przyprostokątna wychodzi 8, czyli cała wysokość 18.
Robin jak to czytasz i jeszcze nie wiesz jak rozwiązać to tutaj napisz dam link do rysunku.
29 sty 18:37
Robin:
nie wiem coś wyrysowałem, ale mam tw. Pitegorasa takiej postaci że x
2+6
2 = (2r)
2
x = ta przyprostokątna o której mówiłeś.
i wychodzi że minimalna wysokość = 18
29 sty 18:38
Robin:
aaaaa
teraz wskoczyła Twoja odpowiedź
jestem zadowolony

hehe udało mi się;p
29 sty 18:39
Robin:
To w sumie ten pierwszy sposób to klapa!;/
Dlaczgo tamto wyszło az z taką różnicą
Tamtym sposobem bym nie obliczyłe tego
29 sty 18:41