asyptoty
madzik: Wyznaczyc asymptoty funkcji:
D: R/{3}
| | cos(πx) | | cos(3π) | |
lim |
| = |
| =−∞ |
| | 2x−8 | | −∞ | |
x→3
−
| | cos(πx) | | cos(3π) | |
lim |
| = |
| =−∞ |
| | 2x−8 | | −∞ | |
x→3
+
x=3
dobrze? jak to będzie z asymptotami poziomymi i ew. ukośnymi, mam problem z obliczeniem tej
granicy przy + i −
∞
30 lis 20:05
sushi_gg6397228:
23−8=0 a nie ∞
30 lis 20:09
madzik: taakkkk, źle zapisałam 0− miało być
30 lis 20:11
sushi_gg6397228:
cos (3π)=...
30 lis 20:12
Janek191:
30 lis 20:15
madzik: 4cos3π−3cosπ
30 lis 20:15
30 lis 20:17
madzik: i co ja mogę zrobić z cosπ ?
30 lis 20:22
b.: obliczyć, zob. np.
427
30 lis 20:24
madzik: czyli −1
30 lis 20:25
madzik: i co tu dalej zrobić?
30 lis 21:10