ekstrema
Sylwia: mam policzyć ekstremum max i min
liczymy pochodną funkcji
przyrównujemy ją do zera
mamy liczbę która należy do przedziału z którego mamy policzyć ekstremum max i min
moje pytanie brzmi
wartośc f(0) =−4,5
f(−3) =5,5
f(2)= −4
A∊<−3;2>
czy to oznacza że funkcja ma ekstremum maximum f(x)=5,5 i minimum f(x)=−4,5

?
30 lis 19:49
sushi_gg6397228:
zapisz funkcje, pochodna, M,Z
30 lis 19:51
Janek191:
Napisz tą funkcję
30 lis 19:52
Sylwia:
f'(x) =x−1
F'(x) =0 gdy x=1 ∊A
reszta jak powyżej
30 lis 20:00
sushi_gg6397228:
przeciez masz parabole, wiec moze być tylko jedno ekstremum
30 lis 20:02
Janek191:
A = < − 3; 2 >
30 lis 20:04
Sylwia: to ja już w ogóle nie wiem o co chodzi z tym liczeniem
30 lis 20:06
===:
zawsze strzelasz do wróbli z armat?
30 lis 20:06
30 lis 20:10
Sylwia: no właśnie czyli parabola ale bierzemy jej przedział i w nim szukamy max i min
więc sushi twoje pytanie i stwierdzenie że może być tylko jedno ekstremum mnie rozbraja
przecież bierzemy wycinek paraboli w przedziale A=<−3,2>
30 lis 20:14
Sylwia: moje pytanie brzmi
wartośc
f(0) =−4,5
f(−3) =5,5
f(2)= −4
A=<−3;2>
czy to oznacza że funkcja ma ekstremum maximum f(x)=5,5 i minimum f(x)=−4,5
30 lis 20:16
Sylwia: jak brzmi odpowiedź na moje pytanie

?
30 lis 20:22
Janek191:

y
min = −4,5 − minimum funkcji
y
max = f(−3) = 3,5
30 lis 20:24
Janek191:
f(0) = − 4
30 lis 20:25
Sylwia: po pierwsze nie liczymy f(0) tylko f(1)
30 lis 20:27
Janek191:
ymin − najmniejsza wartość funkcji f w < − 3; 2> − równocześnie ekstremum
ymax − największa wartość f w < −3; 2 >
30 lis 20:27
Janek191:
Sama napisałaś o 20.16
30 lis 20:28
Sylwia: | | 1 | | 1 | | 9 | |
po drugie f(−3) = |
| (−3)2−(−3)−4 = |
| *9 −1= |
| −1= 5,5 według mnie |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
a według Janek 3,5 jak ci to wyszło

?
30 lis 20:29
Sylwia: sorki f'(x)=0 gdy x=1 i x∊A
więc liczymy F(1)
za szybko chciałam napisać
f(1) =4,5
30 lis 20:31
Sylwia: Ale już znam odpowiedź na swoje pytanie − dziękuję za pomoc
30 lis 20:32
Janek191:
f(1) = 0,5*12 − 1 − 4 = 0,5*1 − 5 = 0,5 − 5 = − 4,5
f(−3) = 0,5*(−3)2 − (−3) − 4 = 0,5*9 + 3 − 4 = 4,5 − 1 = 3,5
30 lis 20:36
Sylwia: ups dodałam jedynkę zamiast odjąć
30 lis 20:38