Potęgi
Marta: Przedstaw liczbę w postaci am gdzie m∊C
a) 0,645 ÷ 45−4 * 45−2
b)√2*3√2:√8
29 lis 09:53
sushi_gg6397228:
a jakiś własny wkład ?
29 lis 09:57
Marta: nie rozumiem tego zrobiłam 4 inne przykłady a do tych nie wiem jak się zabrać
29 lis 10:00
sushi_gg6397228:
daj U, zamiast u, bo nie widac ułamków, tam chyba powinny być nawiasy ?
29 lis 10:04
Marta: żadnych nawiasów nie ma
29 lis 10:06
29 lis 10:07
sushi_gg6397228:
taki zapis:
, co przy 0,64 nie da rozwiazania w postaci a
m
29 lis 10:13
Marta: 0,645
29 lis 10:16
sushi_gg6397228:
weź do ręki jabłko i gruszkę
czy obracając gruszkę 1000 razy dostaniesz jabłko −−> nie
tak samo jak z tym zadaniem, jak nie ma nawiasów to nic z tym nie zrobisz ( bo potega odnosi
sie tylko do "4" lub do "5", a nie całego ułamka)
29 lis 10:21
sushi_gg6397228:
| | 4−4 | | 4 | | 4 | |
masz tam |
| czy |
| czy ( |
| )−4 i to samo dotyczy drugiego ułamka |
| | 5 | | 5−4 | | 5 | |
| | 64 | | 16 | | 4 | | 4 | |
0,645= ( |
| )5= ( |
| )5 = (( |
| )2)5= ( |
| )10 |
| | 100 | | 25 | | 5 | | 5 | |
29 lis 10:35
Kamil: | | 2 | |
ok a jak zrobić taki przykład 9 |
| *4√272 |
| | 3 | |
29 lis 10:49
29 lis 10:57