okręgi
Hedonista:

Rysunek przedstawia dwa współośrodkowe okręgi, których promienie są w proporcji 1:3. Odcinek
AE=12. Ile jest równy promień dużego okręgu?
Jakieś wskazówki?
28 lis 19:03
Bogdan:
Odcinek?
28 lis 19:07
Hedonista: Co masz na myśli? Długość odcinka |AE|=12
28 lis 19:17
Jack: Zapewne pytał , czy nie chodzi o łuk, albo coś takiego
28 lis 19:19
Jack: skoro jest oparty na średnicy...to jest to trojkat prostokatny
28 lis 19:20
Hedonista: Jest jakaś zależność, że jeśli jeden z boków jest średnicą, drugi przechodzi przez styczną to
ten trójkąt jest prostokątny
28 lis 19:24
Jack: Jeśli jeden bok trójkąta jest oparty na średnicy, to trójkąt ten jest prostokątny
28 lis 19:25
Hedonista: Okej, ale co daje mi ta informacja? Nie widzę dalszej solucji, rozwiązania..
28 lis 19:30
sushi_gg6397228:

masz dwa trójkąty podobne
zapisz zalezność
28 lis 19:31
Eta:
| 12 | | 6r | |
| = |
| ⇒ r=.... to R=3r=.... |
| r | | 3r | |
28 lis 19:31
Hedonista: r=6, R=18
thx
28 lis 19:39
Hedonista: ps mogę jakiś link do info, że każdy trójkąt oparty na śrenicy jest prostokątny? Jakoś nie
mogęsobie tego wyobrazić..
28 lis 19:41
28 lis 19:51
Hedonista: thx mate
28 lis 19:53
Jack:

2α + 2β = 180
α+β = 90
28 lis 19:54