przesuniecie wykresu o wktor
stary pogromaca : wykres funkcji g otrzymano w wyniku przesuniecia wykresu funkcji f(x)=IxI o wektor
v=[√2,1−2√2] oblicz miejsca zerowe funkcji g ..jak takie cos zrobic?
28 lis 17:19
sushi_gg6397228:
g(x)= |x−p|+q i masz tylko podstawić pod wzór
28 lis 17:24
stary pogromaca : ze co ?
28 lis 17:31
sushi_gg6397228:
masz podany v=[p; q]
klamia się teoria o przesunięciach
f(x−p)+q v=[p;q]
f(x−p)−q v=[p;−q]
f(x+p)−q v=[−p;−q]
f(x+p)+q v=[−p;q]
28 lis 17:35
stary pogromaca : jak zrobic to zadanie mozesz powiedziec ? sa tu 2 funkcje
28 lis 17:39
sushi_gg6397228:
najpierw podstaw pod wzór
28 lis 17:40
stary pogromaca : g(IxI−√2)+1−2√2
28 lis 17:47
sushi_gg6397228:
f(x) = |x| V= [ 5; 4]
po przesunieciu wzór: |x−5| +4
to takie trudne

?
28 lis 17:47
Mila:

f(x)=|x|
Po przesunięciu wykresu f(x) o wektor [
√2,1−2
√2] otrzymasz wykres funkcji:
g(x)=|x−
√2|+1−2
√2
g(x)=0⇔
|x−
√2|+1−2
√2=0⇔
|x−
√2|=2
√2−1
x−
√2=2
√2−1 lub x−
√2=−(2
√2−1)
x=3
√2−1 lub x=−
√2+1
28 lis 17:48
stary pogromaca : ale dlaczego nie tak? g(IxI−√2)+1−2√2
28 lis 17:55
Mila:
Przeczytaj pierwsze zdanie ze zrozumieniem.
Najpierw musisz ustalić wzór funkcji g(x).
28 lis 18:02
stary pogromaca : nie rozumiem o co chodzi przeciez ustalilem ?g(x)= |x−p|+q w miejsce x podstawilem IxI
28 lis 18:03
stary pogromaca : mozesz wytlumaczyc dlaczego ma byc tak jak ty napisalas?
28 lis 18:08
Mila:
g(x)=f(x−√2)+1−2√2
28 lis 18:13
stary pogromaca : halo
28 lis 18:13
stary pogromaca : g(x)=(IxI−√2)+1−2√2 to co jest zle powiesz mi
28 lis 18:14
28 lis 18:15