różniczki
kyrtap: Godzio helpniesz bo mam dylemat?
28 lis 16:59
Godzio: No dawaj
28 lis 17:13
kyrtap: Mam rozwiązać podane równanie różniczkowe z zadanymi warunkami początkowymi
Przykład b)
yy'' − (y')
2 = y
2lny ; y(0) = 1, y'(0) = 1
Na podstawie tego przykładu rozwiązuje:
http://prntscr.com/97ypnx
Otrzymałem takie równanie:
ln|lny +
√ln2y + 1| = ±t
lny +
√ln2y+1 = e
±t
(podobnie jak w tym przykładzie co podałem) nie wiem jak tutaj wyznaczyć y
w odpowiedzi jest y(t) = e
sht
Przykład c)
2y'' = 3y
2, y(−2) = 1, y'(−2) = 1
Po rozwiazywaniu tego otrzymuje:
(y')
2 = y
3
y' = ±
√y3
Biorę pierwszy przypadek czyli:
Podstawiając warunki początkowe C
2 = 0
Biorę drugi przypadek czyli
Podstawiając warunki początkowe C
2 = −4
| | 4 | |
I teraz nie wiem w odpowiedzi jest y(t) = |
| już tego drugiego przypadku nie ma pomimo |
| | t2 | |
iż jak podstawiam warunki początkowe to wychodzi dobrze, możesz mi to wyjaśnić
28 lis 18:19
kyrtap:
28 lis 20:19
Godzio:
Co do b)
lny = u
u + √u2 + 1 = e± t
A to już w innym poście było, więc u = sht ⇒ lny = sht ⇒y = esht
28 lis 20:27
zombi: Co się dzieje Patryku gdzie problem?
28 lis 20:33
Godzio:
y' = ± √y3
y'(−2) = y(−2) = 1
A tutaj:
W pierwszy przypadku 1 = 1
W drugim przypadku 1 = −1 ⇒ odapada
28 lis 20:43
kyrtap: ale czemu odpada przecież:
| | 4 | | 4 | |
y2(−2) = |
| = |
| = 1 |
| | (−2+4)2 | | 4 | |
28 lis 20:46
kyrtap: Cześć Zombi

dużo problemów jest
28 lis 20:47
kyrtap: aha no fakt przy pochodnej się nie zgadza dzięki wielkie
28 lis 20:49
28 lis 20:52
kyrtap: ?
28 lis 21:19
Godzio:
Tak, równanie jest ok, może po drodze się walnąłeś.
28 lis 21:48