różniczki
kyrtap: W hali o objętości 200 m
3 powietrze zawiera 0,15% dwutlenku węgla. Wentylator podaje w ciągu
minuty 20 m
3 powietrza zawierającego 0,04% CO
2. Po jakim czasie stężenie dwutlenku węgla w
hali zmniejszy się dwukrotnie?
próbowałem tak:
y(t) − stężenie dwutlenku węgla
y'(t) − zmiana stężenia dwutlenku węgla
wyliczyłem ile znajduję dwutlenku węgla przed włączeniem wentylatora czyli
200 * 0,0015 = 0,3
wyliczyłem ile dwutlenku węgla jest wprowadzane
0,0004*20 = 0,008
| | 0,3 + 0,008t | |
i ułożyłem takie równanie y'(t) = |
| ale nie wiem czy to jest poprawny |
| | 200 + 20t | |
sposób
26 lis 18:23
kyrtap: | | 22 | |
odpowiedź do zadania to : 10ln |
| ≈ 11 min 27 s |
| | 7 | |
26 lis 18:26
kyrtap: Godzio?
26 lis 18:46
Godzio:
Rozumiem o tak, że wentylator podaje powietrze, ale też coś je zasysa z tym samym tempem.
y(0) = 200 m
3 * 0.15% = 0.3 m
3
| | y | |
y'(t) = 0.008 − |
| * 20 m3/min |
| | 200 | |
Stąd
y(t) = 0.08 + 0.22e
−0.1t
Pytamy się kiedy y(t) = 0.15m
3
Stąd otrzymujemy t = 11 min i 27 sec.
26 lis 19:04
Godzio:
| | 22 | |
10 * ln |
| to chyba parę sec więcej niż 27 |
| | 7 | |
26 lis 19:06
kyrtap: tak w książce podali ale ty Godzio zadziwiasz
26 lis 19:14
Godzio:
Przez analogię do poprzednich zrobiłem
26 lis 19:15
kyrtap: jak coś będę pytał się jutro jak nie będę mi wychodzić ok?
26 lis 19:18
kyrtap: będzie*
26 lis 19:18
Godzio: Ok

Schemat (chyba) jest taki:
| | y | |
y' = A + |
| * D |
| | B + (C − D)t | |
A − to co było na początku (jakaś substancja)
B − wszystko co było na początku
C − to co przychodzi
D − to co dochodzi
26 lis 19:21
Godzio:
Poprawki:
| | y | |
y' = A − |
| * D |
| | B + (C − D)t | |
D − to co
odchodzi
26 lis 19:22
kyrtap: dzięki zastosuje się do rad
26 lis 19:54
kyrtap: jeszcze jeden podobny przykład
Zbiornik o pojemności 250 litrów napełniony jest 4% wodnym roztworem alkoholu. Po włączeniu
pomp (t = 0) do zbiornika wlewa się 20% wodny roztwór alkoholu z prędkością 5 l/min, a
powstała mieszanina wylewa się dwa razy szybciej. Po ilu minutach ilość alkoholu w zbiorniku
będzie największa?
Moje rozwiązanie:
250 * 4% = 100/10 = 10 = y(0)
0.2 * 5 = 1
| | y(t) | |
y'(t) = 1 − |
| *10 |
| | 250 − 5t | |
Myślisz Godzio że dobrze zapisałem?
26 lis 22:14
kyrtap: ale chyba z tego t nie wyjdzie 18 min i 45 s
26 lis 22:20
Godzio:
Wynikiem jest parabola:
| | 2 | | 3 | |
y(t) = − |
| t2 + |
| t + 10 |
| | 125 | | 5 | |
Liczymy wierzchołek
| | | | 75 | |
t = |
| = |
| = 18 min i 45 s |
| | | | 4 | |
27 lis 01:33