Zbiór wartości funkcji
K: | | 4−x2 | |
Wyznacz zbiór wartości funkcji określonej wzorem F(x)=log 12 √ |
| (1/2 to |
| | x2+1 | |
podstawa logarytmu

)
28 lis 11:24
Aga1.: Najpierw wyznacz dziedzinę.
28 lis 11:32
K: a później ?
28 lis 11:51
J:
maksymalną i minimalną wartość ułamka w dziedzinie
28 lis 11:52
faradaja: dziedzina wyszła (−2,2), jak z przedziału niedomknietego określić zbiór wartości?
27 kwi 16:36
27 kwi 16:45
faradaja: dzięki, a możesz mi jeszcze powiedZieć czemu Δ≥0 a nie np. Δ>0?
27 kwi 18:12
faradaja: proszę o pomoc
28 kwi 02:18
jc:
| 4−x2 | | 5−(1+x2) | | 5 | |
| = |
| = |
| −1 |
| x2+1 | | x2+1 | | x2+1 | |
Największa wartość = 4, najmniejszej nie ma, ale wyrażenie może dowolnie zbliżać się do −1.
Ze względu na pierwiastek i logarytm, wolno brać tylko dodatnie wartości.
Zatem pod logarytmem mogą znaleźć się dowolne liczby z przedziału (0,2]
(pamiętamy o pierwiastku). Zbiór wartości logarytmu jest więc przedziałem [−1/4,
∞).
28 kwi 08:36
ZKS:
Też sposób w porządku jednak zbiór wartości tej funkcji to:
| | 5 | |
01* ≤ ( |
| − 1)1/2 ≤ 2 |
| | x2 + 1 | |
| | 5 | |
∞2* > log1/2( |
| − 1) ≥ log1/22 = −1 |
| | x2 + 1 | |
1* − ze względu na pierwiastek kwadratowy, którego wartość nie może być ujemna,
| | 1 | |
2* − ze względu na logarytm o postawie |
| (funkcja malejąca, więc zmiana zwrotu oraz |
| | 2 | |
dla f(x) = log
1/2(x) przy x → 0
+ granica wynosi
∞).
28 kwi 09:45
ZKS:
Wracając do pytania "dzięki, a możesz mi jeszcze powiedZieć czemu Δ≥0 a nie np. Δ>0?", otóż
jak wiesz funkcja kwadratowa ma rozwiązania dla Δ ≥ 0 (Δ > 0 oraz Δ = 0, więc Δ ≥ 0).
28 kwi 09:49
jc: Oczywiście nie −1/4 tylko −1, bo (1/2)−1=2.
Nie wiem skąd wziąłem to 4.
Odpowiedź [−1,∞).
ln1/2 2 = −1
ln1/2x →∞ przy x→0+
28 kwi 09:59
faradaja: dziękuję bardzo
28 kwi 20:04