Wyznacz kat ostry
...: Wyznacz kat ostry miedzy przekatnymi prostokata, w ktorym stosunek obwodu do sumy dlugosci
| | 4 | |
przekatnych jest rowny |
| . |
| | 3 | |
Prosze o pomoc
27 lis 17:14
27 lis 17:19
...: No dobra, ale co dalej
27 lis 17:28
Frost: Już masz wszystko podane do obliczenia zadania
27 lis 17:28
...: Do czego moge te twierdzenie cosinusow wykorzystac ?
27 lis 17:29
Janek191:
a2 = (0,5 d)2 + (0,5 d)2 − 2*0,5 d*0,5 d*cos α
a2 = 0,25 d2 + 0,25 d2 − 0,5 d2*cos α
oraz
3 a + 3 b = 4 d
a2 +b2 = d2
27 lis 17:33
...: 4 niewiadome, ale mamy 3 rownania
27 lis 17:37
Eta:
| | 4 | | 16 | | 7 | |
a2+b2=d2 i a+b= |
| d ⇒ 2ab= |
| d2−d2 ⇒ 2ab= |
| d2 |
| | 3 | | 9 | | 9 | |
| | d2*sinα | | 2ab | | 7 | |
P= |
| i P= ab ⇒ sinα= |
| ⇒ sinα= |
| =0,7777 |
| | 2 | | d2 | | 9 | |
α≈ .... odczytać z tablic
27 lis 17:38
Frost: gdzie w równaniach z 17:33 widzisz 4 niewiadome?
27 lis 17:47
27 lis 17:52
Eta:
| | 4 | |
a2+b2=d2 ⇒ (a+b)2−2ab=d2 ⇒ 2ab= ( |
| d)2−d2 = .... |
| | 3 | |
27 lis 17:59
...: | | d2*sinα | |
Oki a dlaczego P = |
| |
| | 2 | |
27 lis 18:05
...: Ok juz wiem dziekuje bardzo za pomoc
27 lis 18:09
Eta:

Pole każdego czworokąta wypukłego jest równe :
| | 1 | |
P= |
| d1*d2*sin(∡d1, d2) |
| | 2 | |
27 lis 18:12