Dany jest kwadrat o boku a= 6. W ten kwadrat wpisano trójkąt równoboczny w ten sposób, że
jeden wierzchołek trójkąta jest wierzchołkiem kwadratu, a przeciwległy bok trójkąta jest
równoległy
do przekątnej kwadratu. Wykaż, że bok trójkąta jest równy 6(√6 − √2)
d = 6√2
Te przerywane linie to moje, bok i przekątna są równoległe i przecinają je boki trójkąta.
Próbuję to zrobić z talesa, ale nie umiem ułożyć odpowiednich proporcji.
| bok kwadratu | ||
zauważ, że | =cos30o | |
| bok trójkąta |
Zadanie za 2 punkty.
http://iv.pl/images/09072809804254371205.jpg