Trójkąt wpisany w kwadrat
SonicDesu:

Polecenie brzmi "Podaj x"
Proszę o pomoc!
25 lis 21:27
Janek191:
x
2 = 6
2 + y
2
x
2 = 6
2 + y
2
x
2 = ( 6 − y)
2 + ( 6 − y)
2
−−−−−−−−−−−−−−−−
x
2 = 36 + y
2
x
2 = 36 − 12 y + y
2 + 36 − 12 y + y
2
−−−−−−−−−−
36 + y
2 = 72 − 24 y + 2 y
2
y
2 − 24 y + 36 = 0
Δ = 576 − 144 = 432 = 3*144
√Δ = 12
√3
| | 24 − 12 √3 | |
y = |
| = 12 − 6√3 |
| | 2 | |
więc
x
2 = 36 + (12 − 6
√3)
2 = 36 + 144 − 144
√3 + 108 = 288 − 144
√3 = 144*( 2 −
√3)
zatem
x = 12
√ 2 − √3 ≈ 6,24
==============
25 lis 22:00
Eta:
x=6√2(√3−1)
25 lis 22:02
Eta:

W trójkącie prostokątnym ADE
| | 6 | | 6 | |
cos15o = |
| ⇒ x= |
| |
| | x | | cos15o | |
ze wzoru ( w tablicach) cos(α−β)=cosα*cosβ+sinα*sinβ
cos15
o= cos(45
o−30
o) = cos45
o*cos30
o+sin45
o*sin30
o =
| | √2 | | √3 | | √2 | | 1 | | √2 | |
= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| ( √3+1) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
| | 4 | |
x= 6* |
| = ........... = 6√2(√3−1) [j] |
| | √2(√3+1) | |
25 lis 22:23
Janek191:
Tyle samo

25 lis 22:27
Eta:
Jasne,że "tyle samo"

ale nie tak samo
25 lis 22:37
PW: Wiedziałaś ile jest równy cos15°?
25 lis 22:38
PW: O, o, dobrze się domyśliłem
25 lis 22:39
Eta:
@
PW nie rozumiem pytania z
22:37
25 lis 22:55
ICSP: Może inaczej:
Sklejmy trójkąty AED oraz CD
F bokami CD oraz AD. Dostajemy w ten sposób trójkąt
równoramienny o kącie między ramonami 30
o oraz ramieniu długości x. Możemy z łatwością
| | 1 | |
wyliczyć jego pole: P = |
| x2. POle trójkata BEF również można łatwo wyrazić za |
| | 4 | |
| | 1 | |
pomocą: P2 = |
| x2. Dostajemy zatem równanie: |
| | 4 | |
| 1 | | 1 | | x2√3 | |
| x2 + |
| x2 + |
| = 36 |
| 4 | | 4 | | 4 | |
x
2 = 36 * 4 * (2 −
√3} = 36 * 2 * (4 − 2
√3) = 2 * 36
2 * (
√3 − 1)
2
x =
√2 * 6 * (
√3 − 1)
25 lis 23:06
PW: Pisząc moje pytanie widziałem tylko odpowiedź z 22:02 i domyślałem się, że zauważyłaś iż
Myślałem, że wzięłaś gotową wartość z tablic, bez liczenia − wtedy rozwiązanie jest "w jednej
linijce".
25 lis 23:10
Eta:
W tablicach maturalnych nie ma "gotowego" cos15o
25 lis 23:14
SonicDesu: Dzięki wielkie za włożoną pracę, doceniam!
Uratowaliście mi tyłek, nie miałem pomysłu na to zadanie

Jeszcze raz dzięki!
25 lis 23:47
Eta:

Jeszcze taki sposób ( na podstawę)
| | x√3 | | x | |
|DM|= |
| , |BM|= |
| i |DB|=6√2 |
| | 2 | | 2 | |
|DM|+|BM| =|DB| ⇒ x
√3+x= 12
√2 ⇒ x(
√3+1)=12
√2 /*(
√3−1)
to 2x=12
√2*(
√3−1) ⇒
x=6√2(√3−1) [j]
26 lis 00:31
Eta:
Jeszcze inny sposób

Na rys. wyżej :
czworokąt EBFD jest deltoidem o przekątnych |BD|=6
√2 i |EF|=x
P(EFD)+P(EBF)=P(deltoidu)
| x2√3 | | x2 | | 6√2*x | | 4 | |
| + |
| = |
| /* |
| , x>0 |
| 4 | | 4 | | 2 | | x | |
x(
√3+1)=12
√2 / *(
√3−1}) ⇒ 2x= 12
√2(
√3−1) ⇒
x=6√2(√3−1) [j]
26 lis 10:47