pochodna
Sylwia: pochodna z sin3x = ?
26 lis 17:44
Godzio:
3sin2xcosx
26 lis 17:51
Sylwia: = 3(sinx)2 * (sinx)' = 3 (sinx)2 *cosx
czy ta mam to liczyć ?
26 lis 17:52
Godzio: Tak
26 lis 17:56
Sylwia: | | 1 | | 1 | | 1 | |
a pochodna z |
| − |
| = |
| −  ? |
| | x | | sinx | | x2 | |
| | 1 | | f | |
czy mam |
| traktować jako funkcję złożoną [ |
| ] ' |
| | sinx | | g | |
26 lis 17:58
Sylwia: czy jako 1 * sin −x
26 lis 17:59
Godzio:
Obojętnie, i tak można i tak
(sinx)−1
26 lis 18:01
26 lis 18:02
jakubs: Post z 17:58:
| 0*sinx−1*cosx | | cosx | |
| = |
| |
| sin2x | | sin2x | |
Post z 17:59 :
| | cosx | |
−1*sin−2x * cosx = |
| |
| | sin2x | |
26 lis 18:04
Sylwia: | | 1 | |
skąd ten minus przed |
| |
| | x2 | |
26 lis 18:04
26 lis 18:08
Godzio:
| | 1 | | 1 | |
( |
| )' = (x−1)' = −1 * x−2 = − |
| |
| | x | | x2 | |
26 lis 18:08
Sylwia: jakubs
| | 0−cosx | | −cosx | |
raczej |
| = |
| |
| | sin2x | | sin2x | |
26 lis 18:11
jakubs: Oj wybacz, zapomniałem minusków
26 lis 18:13
Sylwia: godzio spoko źle przeczytałam wzór z pochodnych
26 lis 18:13
Sylwia: mam policzyć granicę lim
x→0
| 1 | | 1 | | 1 | |
| * ( |
| − |
| ) stosując regułę de l' Hospitala |
| x | | x | | sinx | |
wyliczjąc pochodną otrzymałam
| 1 | | 1 | | cosx | |
| * ( |
| + |
| ) |
| x2 | | x2 | | sin2x | |
ale przy x→0 dalej zeruje nam się sin
2x
co mam z tym zrobić ?
26 lis 18:20
Sylwia: czy oznacza że granica =0
26 lis 18:21
Aga1.: Nie, jeszcze raz zastosuj regułę .
Zapisz funkcję w postaci jednego ułamka
26 lis 18:30
Sylwia: po sprowadzeniu do wspólnego mianownika mamy
i z tego mam drugą pochodną policzyć ?
26 lis 19:37
Sylwia: wychodzi mi
i przy x→0
nadal mianownik nam się zeruje
czyli jak mam policzyć granicę ?
26 lis 19:45