wyliczenie całek
całecz: jak rozwiązywać takie całki?
wyglądają banalnie, ale właśnie w ogóle nie potrafię się nawet do nich zabrać
np.
26 lis 11:47
J:
| | 1 | |
1) = ∫ |
| dx .. i podstaw: x 1 = t |
| | (x+1)2 + 2 | |
26 lis 11:50
ICSP: lepsze podstawienie :
x + 1 = √2tg(t)
Jeśli chodzi o drugą: Najpierw podziel licznik i mianownik, potem rozkład na ułamki proste.
26 lis 11:51
całecz: przepraszam, pomyłka w drugiej. poprawnie jest:
26 lis 11:52
J:
podstaw: x3 = t ... 3x2dx = dt
26 lis 11:54
J:
Witaj
ICSP 
kwestia: "lepsze" , jest pojęciem wzglednym
26 lis 11:55
ICSP: Witaj
J 
Ja tam wole wykonać jedno podstawienie zamiast kilku
26 lis 11:58
całecz: x
3 = t
3x
2dx = dt
więc:
| 1 | | 1 | |
| ∫ |
| dt− i co dalej? |
| 3 | | 5 − t2 | |
26 lis 11:59
J:
1) x + 1 = t dx = dt
| | dt | | 1 | | t | | 1 | | x+1 | |
... = ∫ |
| = |
| arctg |
| = |
| arctg |
| + C |
| | t2 + 2 | | √2 | | √2 | | 2 | | √2 | |
26 lis 11:59
całecz: | | dt | |
rzecz jasna, jest tam |
| = x2dx, mój błąd |
| | 3 | |
26 lis 11:59
J:
| | 1 | | 1 | |
= − |
| ∫ |
| dt .... i rozkładaj na ułamki proste |
| | 3 | | t2−5 | |
26 lis 12:01
ICSP: albo podstawienie t =
√5ctgh(z)

Można też od razu :
x
3 =
√5ctgh(t)

i w ten sposób zamiast dwóch podstawień mamy jedno.
26 lis 12:03
J:
26 lis 12:03
całecz: ICSP, ale żeby robić takie podstawienia, to trzeba to od razu widzieć, a ja nie posiadam takiej
zdolności.

w sumie nie bardzo wiem, jak dokonać 'rozkładu na ułamki proste'
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | −1 | | 1 | |
| ∫ |
| dt = − |
| ∫ |
| dt = (?) = |
| ∫ |
| dt = |
| 3 | | 5 − t2 | | 3 | | −5 + t2 | | 15 | | | |
i co dalej?
26 lis 12:09
26 lis 12:10
J:
| 1 | | A | | B | |
| = |
| + |
| |
| t2 − 5 | | t + √5 | | t − √5 | |
26 lis 12:11
J:
ICSP ... toż to cały wykład
26 lis 12:13
ICSP: Raczej wstęp do wykładu
26 lis 12:16
całecz: | | 1 | | 1 | | 1 | |
nie bardzo rozumiem, przecież np. |
| + |
| ≠ |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 * 2 | |
a tam jest:
| 1 | | A | | B | |
| = |
| + |
| |
| (x+1)(x−1) | | x+1 | | x−1 | |
26 lis 12:17
J:
masz obliczyć: A i B
26 lis 12:18
całecz: ech, chyba jednak wolę liczyć całki z tangensa do kwadratu...
26 lis 12:20
J:
przecież ten rozkład jest banalny:
A(t −
√5) + B(t+
√5) = 1
| | 1 | |
dla: t = √5 mamy: B = |
| |
| | 2√5 | |
| | 1 | |
dla: t = −√5 mamy: A = − |
| |
| | 2√5 | |
26 lis 12:24
całecz: nie wiem, czy banalny, ale nie miałem czegoś takiego ani na wykładach, ani na ćwiczeniach, więc
mam cichą nadzieję, że czegoś takiego mieć na jutrzejszym kolosie nie będzie, bo w sumie nadal
nie wiem, skąd te liczby się wzięły.
26 lis 12:27