Rozwiąż równanie trygonometryczne
Olaa: Rozwiąż równanie sin2x+cos4x=0
25 lis 21:39
J:
już trzeci raz dzisiaj
25 lis 21:47
procjan: Niestety nie znalazłem jednoznacznie dobrego wyniku
25 lis 21:54
procjan: a też męczę się z tym zadaniem
25 lis 21:55
5-latek : To wpisz do wolframa
25 lis 21:55
J:
wpisz w wyszukiwarce u gòry: J
25 lis 21:59
Eta:
Zadanie z ostatniej próbnej matury ( rozszerzenie)
Podaję inny sposób rozwiązania ( od podanego w kluczu)
| | 3 | |
−sin(2x)= sin(−2x) = cos( |
| π−2x) |
| | 2 | |
to równanie przybiera postać
cos(4x)= −sin(2x)
| | 3 | | 3 | |
4x= |
| π−2x+2kπ lub 4x= − |
| π+2x+2kπ |
| | 2 | | 2 | |
| | 3 | | 3 | |
6x= |
| π+2kπ lub 2x=− |
| π+2kπ |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | | 3 | |
x= |
| +k* |
| lub x= − |
| π+kπ , k∊C |
| | 4 | | 3 | | 4 | |
I jeszcze taki:
cos(4x)= 1−2sin
2(2x)
to równanie przybiera postać równania kwadratowego :
2sin
2(2x)−sin(2x)−1=0
i teraz już łatwo można rozwiązać
.............................
26 lis 12:12
26 lis 12:15
ICSP: Można też wykorzystać tożsamość :
cos(2x) = 1 − sin2x
26 lis 12:19
Eta:
26 lis 12:22
Anna: 2sin2 (2x) + sin 2x − 1 = 0
19 lut 11:13
.:
t = sin(2x) ; t ∊ [−1;1]
2t
2 + t − 1 = 0
(2t−1)(t+1) = 0
t = 1/2 ∨ t = −1
sin(2x) = 1/2 −−−> x =

∨ x =

sin(2x) = −1 −−−−> x =
19 lut 11:21