Rozwiąż równanie sin 2x + cos 4x=0
Dosia:*: Rozwiąż równanie sin 2x + cos 4x=0
25 lis 14:55
J:
⇔ cos4x = − sin2x ⇔ cos4x = sin(−2x) ⇔ cos4x = cos(π/2 + 2x) .. i licz dalej
25 lis 14:59
Dosia:*: Nie wiem co dalej
25 lis 15:09
J:
cosa = cosb ⇔ a = b + 2kπ lub a = −b + 2kπ
25 lis 15:15
Dosia:*: I?
25 lis 15:24
J:
co i ? ⇔ 4x = π/2 + 2x + 2kπ lub 4x = −π/2 − 2x + 2kπ
25 lis 15:26
z1o: lepiej zrobić cos4x= 1 − 2sin2(2x), podstawić t=sin2x i liczyc delte
25 lis 15:26
Dosia:*: Bo nie czaje , to wszystko ?
25 lis 15:29
J:
2x = π/2 + 2kπ ⇔ x = π/4 + kπ
lub
| | 1 | |
6x = −π/2 + 2kπ ⇔ x = −π/12 + |
| kπ |
| | 3 | |
25 lis 15:32
J:
@z10 ... pokaż te swoje prostsze rachunki
25 lis 15:33