matematykaszkolna.pl
całki Matstud: podać przykład całki nie całkowalnej w sensie Riemanna 1. funkcja dirchleta bo całka górna wynosi 1 a dolna 0 2. ?
24 lis 16:59
Saizou : jak chcesz całkować coś co ma nieprzeliczalną liczbę punktów nieciągłości ? (jak obliczać tutaj sumy górne i dolne?)
24 lis 17:01
Saizou : jak można podać przykład całki nie całkowalnej ?
24 lis 17:09
zombi: Napisał, ze niecałkowalna w sensie Riemanna, czyli np. całkowalna w sensie Lebesgue'a. 1. Przykład wiadomo ∫D = 0, gdzie D − funkcja Dirichleta. Nad drugim pomyśle sobie.
24 lis 17:17
Saizou : no ok, ale Zombi jak chcesz policzyć całkę górną lub dolną dla funkcji Dirichleta ?
24 lis 17:21
zombi: Póki co może cię to nakieruje jakkolwiek. Różnica między całką Lebesgue'a a całka Riemanna jest taka, że Riemanna zakłada sumowanie po skończonej ilości zbiorów rozłącznych (miara Jordana) natomiast całka Lebesgue'a rozszerza pojęcie miary Jordana, na miarę Lebesgue'a i pozwala sumować po przeliczalnej ilości przedziałów rozłącznych.
24 lis 17:21
Saizou : zombi przepraszam, za moje niedokształcenie, ale nie miałem jeszcze teorii miary na studiach.
24 lis 17:25
zombi: Ja akurat miałem całke Lebesgue'a już na analizie 1 Ale wtedy mało kto kumał o co chodzi profesorowi.
24 lis 17:27
Saizou : no to fajnie, ale to takie trochę na wyrost wg. mnie. Tak samo jak my mamy teraz rachunek prawdopodobieństwa i mówimy o zbiorach borelowskich. Zresztą jak na studiach ? Bo u mnie jest ciężko (przez ten semestr) potem już z górki. Ogarniasz kombinatorykę ? Jak tak to byś zerkną na zadanie: https://matematykaszkolna.pl/forum/306942.html
24 lis 17:30
zombi: Kombinatoryki i rachunku unikam jak ognia emotka Idzie do przodu jakoś
24 lis 17:34
Saizou : jak ja to zdam to będzie cud
24 lis 17:36