prawdopodobieństwo geometryczne
Saizou :

Alicja przychodzi do restauracji w losowym momencie między 18:30 a 19:00. Podobnie postępuje
Bob. Podobnie postępuje również Ewa. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że Ala przyjdzie
najwcześniej, następnie Bob, a jako ostatnia Ewa.
Ω=[0,30] x [0,30] x [0,30]
K=zd, że Ala przyjdzie najwcześniej a Ewa jako ostatnia a Bob w środku
i jak to narysować ?, znaczy się sześcian umiem tylko to zdarzenia K jakoś kuleje

Czy jest to ten czerwony ostrosłup ?
23 lis 21:13
Saizou : ktoś coś ?
23 lis 21:28
Saizou :
nikt nie pomoże :c
23 lis 21:48
Saizou :
Eta, Godzio, Mila, ktokolwiek ?
23 lis 22:17
23 lis 22:25
Saizou : dzięki, ale jak będę te płaszczyzny wyglądały ?
23 lis 22:29
Saizou :
a można też tak
mamy nierówność
A<B<E
| | 1 | |
Możliwych układów tej nierówności jest 6, zatem P(K)= |
| |
| | 6 | |
23 lis 22:31
Saizou :
Talia składa się z 52 kart, spośród których cztery to asy. Gracz losował po
kolei 13 kart. Po obejrzeniu pierwszych 7 z nich stwierdził, że dwie to asy.
Jakie jest prawdopodobieństwo warunkowe tego, że jego partner w grze nie
ma ani jednego asa?
A− zd, że w pierwszych 7 są 2 asy
B− zd, że partner nie ma ani jednego asa
a jak policzyć moc przekroju tych zdarzeń ?
24 lis 16:50
Mila:
W zdarzeniu A trzeba rozważyłabym sytuacje,
wśród pozostałych 6 kart są jeszcze dwa asy lub jeden as lub nie ma asa.
Jeżeli jest 4 graczy ( każdy po 13 kart), to też musisz ich uwzględnić , oprócz partnera do
gry,
w zależności od tego co ma pierwszy gracz w kartach.
24 lis 17:51
Saizou :
czyli że rozbić na przypadki
Ao− w pozostałych 6 jest 0 asów
A1 w pozostałych 6 jest 1 as
A2 w pozostałych 6 są 2 asy
a jak opisać przekrój tych zdarzeń ?
24 lis 18:15