Pierwiastki
wiiwii: Może mi ktoś to obliczyć i po kolei zapisać ?
−3/(√5+2√2) −(√5−√2)
22 lis 18:33
Janek191:
| − 3 | |
| − (√5 − √2) ? |
| √5 + 2√2 | |
22 lis 18:35
wiiwii: Tak, powinno wyjść − √2, nie wychodzi mi.
22 lis 18:35
22 lis 18:36
wiiwii: Tak, chciałem to rozpisać w taki sposób, że:
n2−n1=r
n3−n2=r
r= −√2
Twoim sposobem mi wychodzi ale w swoim popełniam gdzieś błąd.
22 lis 18:37
dero2005:
wychodzi
22 lis 18:39
Janek191:
| | − 3*(√5 − 2√2) | |
... = |
| − √5 + √2 = |
| | (√5 + 2√2)*(√5 − 2√2) | |
| | − 3√5 + 6 √2 | | − 3√5 + 6√2 | |
= |
| − √5 + √2 = |
| − √5 + √2 = |
| | 5 − 4*2 | | −3 | |
=
√5 − 2
√2 −
√5 +
√2 = −
√2
22 lis 18:40
wiiwii: Mógłbyś sprawdzić w moim gdzie jest błąd ?
22 lis 18:41
wiiwii: | −3 | | √5(√5+2√2 | | √2(√5+2√2 | |
| − ( |
| ) + ( |
| ) |
| √5+2√2 | | √5+2√2 | | √5+2√2 | |
| −3 | | 5+2√10 | | √10+4 | |
| − ( |
| ) + |
| |
| √5+2√2 | | √5+2√2 | | √5+2√2 | |
Może ktoś sprawdzić i zobaczyć gdzie jest błąd ?
22 lis 18:57
Janek191:
Po co tyle pisania ?
Zrób tak jak ja
22 lis 19:04
wiiwii: Ale mógłbyś zobaczyć gdzie jest błąd ? Wydaje mi się że wszystko robiłem tak jak powinno być.
22 lis 19:04
Janek191:
Szkoda czasu na czytanie czegoś takiego.
22 lis 19:07